În noaptea de duminică spre luni noaptea, 21 spre 22 august, s-a tras cortina peste Jocurile Olimpice de la Rio 2016. La fel ca și la deschidere, ceremonia de închidere a fost una spectaculoasă, plină de lumină și culoare. La acest eveniment, găzduit de celebra arenă Maracana, portdrapelul României a fost spadasina Simona Pop, campioană olimpică în echipa României alături de Ana Maria Popescu, Simona Gherman și Loredana Dinu.
România a încheiat ediţia de la Rio pe locul 47 în clasamentul medaliilor pe naţiuni, cu 20 de locuri mai jos decât în urmă cu 4 ani, la Londra. În ultima zi de concurs, duminică, 21 august, România a cucerit a cincea medalia de Rio, prin luptătorul de libere, Albert Saritov, un cecen de 31 de ani care a reprezentat ţara noastră. Acesta a cucerit medalia de bronz la 97 kg, după o victorie prin superioritate în faţa georgianului Elizbar Odikadze. Este primul sportiv naturalizat care aduce o medalie pentru România la Jocurile Olimpice. Iar luptele româneşti aduc din nou o medalie după o pauză de 24 de ani (ultima medalie, 1992 Barcelona, Ioan Grigoraş, lupte greco-romane, 130 kg). Altfel, România a cucerit cinci medalii la Rio, ocupând într-un final locul 47.
Medaliile României:
Aur: Echipa feminină de spadă (Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Loredana Dinu, Simona Pop);
Argint: Tenis, dublu masculin (Horia Tecău, Florin Mergea);
Bronz: Canotaj, barca de 8+1 (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Laura Oprea, Adelina Boguş, Andreea Boghian şi Daniela Druncea); Gabriel Sîncrăian (haltere, 85 kg), Albert Saritov (lupte libere, categ. 97 kg).
FOTO: CIO, COSR, Facebook Loredana Dinu și Simona Pop