Federația Română de Scrimă și partenerul ei DCN EU i-au premiat azi pe trei dintre sportivii și antrenorii care au reușit performanțe pentru România în competițiile internaționale desfășurate la începutul anului 2020, înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19.

Într-un cadru restrâns, cu distanțare socială și măsuri de protecție sanitară, la Sala de Scrima ”„Ana Pascu” din București, în prezența subsecretarului de stat din Ministerul Tineretului și Sportului, Cristian Ghiță, președintele Federației Române de Scrimă, Marius Florea, le-a premiat pe spadasina Ana Maria Popescu (antrenor: Mihai Popa), pe floretista Emilia Corbu (antrenori: Ana Pavel – la club și Petre Ducu – la lot) și pe sabrera Ilinca Pantiș (antrenori: Constantin Sandu și Lucian Dina).

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, le-a transmis un mesaj video de felicitare sportivelor și antrenorilor și i-a încurajat și îndemnat pe scrimerii români să își continue pregătirea cu aceeași seriozitate pentru a putea lupta pentru medalii în 2021, în special la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Mihai Covaliu a dat-o drept exemplu de urmat pentru toți sportivii români pe Ana Maria Popescu.

Președintele FR Scrimă, Marius Florea, a punctat: ”Pandemia creată de noul coronavirus a schimbat stilul de viață al oamenilor și ne-a determinat să ne reorientăm și să ne adaptăm pentru a ne desfășura activitatea în noile condiții. În 2020, Federația Română de Scrima a început anul în forță. Cu evoluții bune în Cupele Mondiale la seniori, cu medalii la Campionatele Europene de Juniori. Apoi, a venit pandemia și Federația a stabilit ca prioritate maximă sănătatea sportivilor și oficialilor, reușind să ofere loturilor olimpice și naționale condiții de pregătire sigure. Am reușit să ne mobilizăm chiar și în condiții neprielnice pentru a munci neîntrerupt, fiindcă fiecare minut de antrenament, de efort, fiecare picătură de transpirație, contribuie la visul sportivilor, la medaliile pe care toți ni le dorim anul viitor. Am încredere că vom reuși să ne îndeplinim obiectivele dacă vom respecta regulile cu strictețe și dacă vom păstra seriozitatea ce ne caracterizează!”

Premiile oferite de Federația Română de Scrimă cu ajutorul sponsorului DCN EU, se ridică la suma totală de 20.000 de lei. Federația Română de Scrimă mulțumește sponsorului DCN EU pentru premiile oferite și pentru sprijinul necondiționat pe care îl primește scrima românească din partea sa.

Cărțile de vizită ale celor trei sportive premiate:

Ana Maria Popescu (36 de ani) este legitimată la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București. În sezonul 2019-2020, Ana Maria a repurtat trei victorii în turneele de Cupă Mondială: la Tallin, la Havana și la Doha. Ea a ocupat  locul 1 în clasamentul mondial FIE la spadă și a fost declarată câștigătoare a trofeului Cupei Mondiale 2019-2020 de către Federația Internațională de Scrimă. Este pentru a patra oară când Ana Maria câștigă trofeul, ea stabilind astfel o premieră la nivel mondial. A fost declarată cea mai bună spadasină a lumii în sezonul care s-a încheiat. Deține cel mai bogat palmares din spada românească și este una dintre cele mai titrate scrimere tricolore din toate timpurile. La Jocurile Olimpice, Ana a câștigat aur și argint, la Campionatele Mondiale are 7 medalii (două de aur, două de argint și trei de bronz), iar la Campionatele Europene a reușit să urce pe podium de 13 ori (7 aur – 4 argint – 2 bronz). Debutând în concursurile de senioare în anul 2002, Ana Maria a împlinit anul acesta 18 ani de activitate la cel mai înalt nivel, longevitatea ei în circuit fiind apreciabilă. Teoretic este calificată pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar practic se va putea bucura de acest statut abia după singurul concurs rămas nedisputat din 2020. Ar fi a cincea ei prezență pe scena olimpică, o performanță demnă de o campioană a scrimei!

Emilia Corbu (18 ani), concurează pentru Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative București. A cucerit o medalie de bronz la floretă cu pcazia Campionatelor Europene pentru juniori de la Porec 2020. Face parte din noua generație a floretistelor tricolore. Membră a lotului olimpic de floretă, Emilia a reușit să câștige bronzul european la junioare în februarie, la Europenele din Croația.

Ilinca Pantiș (17 ani), legitimată la Clubul Sportiv Riposta București. A obținut o  medalie de bronz la sabie la Campionatele Europene de juniori Porec 2020. Sabrera tricoloră a urcat pe podium la cea mai importantă competiție a acestui an, Europenele de juniori. Provenită de la un club privat, Ilinca este una dintre sportivele premiante și la școală și la scrimă.

La eveniment au participat Roxana Scarlat Bârlădeanu – secretar general FR Scrimă, Oana Ionescu – vicepreședinte FR Scrimă, Petre Ungureanu – membru în Comitetul Executiv al FR Scrimă și Cristian Mitruș – președinte al Comisiei de Marketing din cadrul FR Scrimă.