Duel amical pe planșă între ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Carol Novak, și campioana olimpică, mondială și europeană, Ana Maria Popescu. Asaltul a fost arbitrat de președintele Federașiei Române de  Scrimă, Marius Florea, în timp ce președintele COSR, Mihai Covaliu, a dat sfaturi demne de un antrenor care a câștigat titlurile mondiale și europene și a condus echipa de sabie a României la argintul olimpic.

Asaltul a avut loc la Sala de Scrimă ”Ana Pascu” din București și s-a înscris în linia întâlnirilor pe care ministrul Eduard Carol Novak și le-a propus să le realizeze cu loturile naționale și olimpice, dar și cu reprezentanții federațiilor. Acesta a îmbrăcat un costum nou de spadasin și, deși a folosit pentru prima dată spada, a demonstrat că știe să o mânuiască.

Doamna Ana Pascu, vicepreședinte FIE, Marius Florea și Roxana Scarlat, secretar general al Federației Române de Scrimă, i-au fost gazde ministrului. Eduard Carol Novak le-a cunoscut pe componentele lotului olimpic feminin de spadă și pe antrenorii acestora, George Epurescu, Mihai Popa și Iulian Bratu.

Florin Zalomir, Cosmin Hăncianu, Catalina Anghel și andreea Doană  etele și tehnicienii din loturile olimpice de sabie, seniori și juniori. Bianca Pascu, liderul sabrerelor din România, a fost încurajată pentru concursul de calificare olimpică.

Eduard Carol Novak a apreciat eforturile Federației Române de Scrimă și performanțele reușite de scrimerii români. La ultima ediție de Jocuri Olimpice, Rio 2016, echipa feminină de spadă a adus singura medalie de aur a Romaniei.