Tiberiu Dolniceanu (26 de ani) este nou lider în clasamentul Cupei Mondiale la sabie masculin. Locul trei obţinut sâmbătă, 8 februarie, şi cele 20 de puncte cucerite la etapa de la Madrid l-au propulsat pe tânărul sabrer român pe cea dintâi treaptă a topului mondial. Tibi, care este pentru prima dată în postura de ocupant al locului 1 în Cupa Mondială de sabie, are în prezent 195 de puncte, cu şapte mai multe decât rusul Veniamin Reshetnikov şi cu 17 mai multe decât campionul olimpic în exerciţiu, maghiarul Aron Szilagyi. Prin comparaţie, la începutul carierei Dolniceanu s-a clasat pe locul 535 în sezonul 2007-2008 şi pe poziţia 88 în sezonul 2008-2009!
Ceilalţi sabreri români ocupă următoarele poziţii în clasament: Alin Badea – locul 32 (49 de puncte), Ciprian Gălăţanu – locul 37 (44 de puncte), Iulian Teodosiu – locul 133 (7 puncte), Mădălin Bucur – locul 211 (3 puncte), Dragoş Sîrbu – locul 245 (2 puncte), Alexandru Popescu – locul 368 (0 puncte) şi George Iancu – locul 391 (0 puncte). Antrenorul lotului de sabie băieţi a României este Mihai Covaliu.
„Rezultatul lui Tibi este încă o dovadă a valorii pe care o are scrima românească. E pentru prima dată pentru el când ocupă o astfel de poziţie. Am mai fost eu, a mai fost Rareş Dumitresc pe primul loc, dar pentru Tibi e realmente o premieră. Îl felicit şi îmi doresc să stea cât mai mult acolo”, a spus Covaliu.

Ana Maria Brânză se menţine lider la spadă

Chiar dacă a fost elimnată în optimi la Leipzig, Ana Maria Brânză se menţine lider în clasamentul Cupei Mondiale de spadă feminin. Cu 270 de puncte, Brânză este lider detaşat. Poziţia a doua este ocupată de maghiara Szasz Emese (200 de puncte), iar rusoaica Anna Sivkova este pe trei (189 de puncte).

La echipe, spada fete e pe trei, sabia băieţi e pe poziţia a cincea

Nici la echipe lucrurile nu stau deloc rău. Chiar dacă nu s-au apropiat de podium, echipele de spadă fete şi sabie băieţi se menţin în top. Spadasinele au încheiat pe locul opt etapa de la Leipzig de duminică, 9 februarie, iar în clasamentul Cupei Mondiale ocupă locul trei, cu 304 puncte. Înainte se află China (388 de puncte) şi Rusia (358 de puncte).
Sabrerii au terminat pe nouă etapa de la Madrid şi se menţin pe locul cinci în topul Cupei Mondiale, cu 260 de puncte. Primele patru sunt, în ordine: Rusia (348 puncte), Coreea de Sud (328 puncte), Italia (324 puncte) şi Ungaria (296 puncte).