Héraklész Budapest Cup – Cupa Mondială de sabie, feminin, masculin, juniori

103 sportive din 18 țări s-au reunit la Budapesta pentru concursul femini de Cupă Mondială care a avut loc astăzi în capitala Ungariei. România a fost reprezentată de șase sportive: Maria Badea, Ana Botezatu, Mihaela Chițu, Ilinca Pantiș, Patricia Popa și Denisa Șerban.

Din păcate, Ana Botezatu, Maria Badea și Patricia Popa au fost eliminate încă din faza grupelor

Cu cinci victorii din șase meciuri în grupa a 6-a, Ilinca Pantiș s-a calificat direct pe tabloul principal.

Tot pe tabloul principal a mers și Mihaela Chițu, în vreme ce Denisa Șerban a trebuit să evolueze în turul preliminar, unde a și cedat, cu 8-15, în fața ucrainiencei Sofia Polonka.

În primul tur al tabloului, Ilinca a învins o altă sportivă din Ucraina, Olha Kivalo (15-13), iar Mihaela Chițu a pierdut întâlnirea cu Zsanett Kovacs (Ungaria), 13-15.

Ilinca Pantiș s-a oprit în 16-imile turneului, după înfrângerea suferită în meciul cu rusoaica Kira Ilina (13-15). La final, Ilinca a terminat pe poziția a 19-a, Mihaela Chițu s-a clasat pe locul 53, iar Denisa Șerban a încheiat a 72-a.

În concursul masculin, de ieri, au participat nouă sportivi tricolori: Casian Cîdu, Iustin Cîdu, Eduard Dragomir, Mihnea Enache, Paul Iacob, Nicolas Lupu, Radu Nițu, Marco Șovar și Costin Stan. Dintre aceștia, doar Iustin Cîdu nu a putut trece de faza grupelor.

Cu victorii pe linie în grupă, Marco Șovar s-a calificat direct pe tabloul principal. Tot aici a mai mers direct și Radu Nițu.

În turul preliminar au evoluat Mihnea Enache (15-8 cu britanicul Rory McLellan), Casian Cîdu (15-13 cu bulgarul Viktor Filev), Cosmin Stan (15-10 cu Nash Young, din Taiwan). Paul Iacob (15-12 cu grecul Grigorios Kostoulas) – care au intrat și ei pe tabloul principal, in timp ce Eduard Dragomir (13-15 cu francezul Guilhem Jalabert) și Nicolas Lupu (6-15 cu turcul Tolga Aslan) au părăsit competiția.

În primul tur al tabloului, Mihnea Enache s-a impus cu 15-14 în meciul cu rusul Serghei Somov, calificându-se pentru 16-imi, fază în care s-au mai calificat Casian Cîdu (15-14 cu francezul Tom Couderc) și Radu Nițu (15-7 cu Tolga Aslan, din Turcia).

Marco Șovar a pierdut cu 6-15 întâlnirea cu Dmitrii Makarov (Rusia), Cosmin Stan a fost eliminat cu 14-15 de Elias Andre Mahaman Girault (Niger), iar Paul Iacob a fost învins de polonezul Marcel Broniszewski, cu 15-6.

În 16-imi, Mihnea Enache a pierdut  cu 13-15 la spaniolul Santiago Madrigal, Casian Cîdu a cedat cu 9-15 în fața francezului Pierre Klein, iar Radu Nițu a fost eliminat cu 15-7 de către polonezul Szymon Hryciuk. Dintre adversari, Santiago Madrigal a fost argintul turneului, iar Hryciuk a obținut una din cele două medalii de bronz.

La final, cea mai bună clasare a unui sportiv tricolor a fost cea a lui Radu Nițu, locul 21, urmat de Casian Câdu (locul 28) și Mihnea Enache (locul 30).