Organizatorii Jocurilor Europene 2023, de la Cracovia, nu au acordat sportivilor din Rusia și Belarus dreptul de a participa la evenimentul multisport din Polonia, iar aceștia nu vor putea aduna puncte individuale pentru calificările olimpice.

Din acest motiv, Federația Internațională de Scrimă (FIE) a decis ca la ediția 2023 a Jocurilor Europene doar concursurile pe echipe de la competițiile de scrimă vor fi recunoscute ca fiind Campionatele Europene de scrimă și vor oferi puncte de calificare olimpică.

În cazul concursurilor individuale, FIE a luat hotărârea ca acestea să nu fie recunoscute drept Campionatele Europene de scrimă și să nu acorde puncte de calificare olimpică. Astfel, pentru a nu discrimina scrimerii în probele individuale, FIE a decis că EFC (Confederația Europeană de Scrimă) va trebui să organizeze un Campionat European individual separat în luna iunie 2023, care va asigura puncte pentru calificările olimpice.

FIE a solicitat și EFC a acceptat să organizeze acest Campionat European individual la Plovdiv, în Bulgaria, în perioada 16-18 iunie, iar Federația Internațională va oferi sprijin financiar pentru organizarea acestei competiții suplimentare.