CS Satu Mare și Federația Română de Scrimă, organizează duminică, 12 februarie 2017, cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare și a Consiliului Local Satu Mare, ediția a treia a Cupei Satu Mare – Memorial „Vasile Costa” la floretă masculin individual.
Concursul se dispută la Sala de sport a Colegiului Național Ioan Slavici și la Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare și se bucură de prezența a 18 sportivi de la cinci cluburi din România și Republica Moldova: CS Satu Mare, ACS Balestra, CSA Steaua, CSTA București și Clubul de Scrimă Chișinău.
Începând din 2015, la inițiativa organizatorilor – Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Local Satu Mare, CS Satu Mare, DJTS Satu Mare și Federația Română de Scrimă – , Cupa Satu Mare la masculin se intitulează și Memorial „Vasile Costa”. Mai mult, membrii familiei Costa vor acorda un premiu special. Cel mai bine clasat floretist din Satu Mare la Cupa Satu Mare, de duminică, 12 februarie 2017, va primi trofeul „Vasile Costa”.
„Sunt foarte fericită de faptul că cineva s-a gândit să ducă mai departe numele Vasile Costa. Tatăl meu și-a dedicat toată viața scrimei românești și mă bucur că nu a fost dat uitării ceea ce a făcut el. Îmi doresc ca un număr cât mai mare de scrimeri sătmăreni să pășească pe urmele lui Vasile Costa”, a spus Iris, fiica lui Vasile Costa.
Programul de concurs de duminică, 12 februarie, este următorul:
Ora 9:00 – start grupe preliminare;
Ora 12:00 – finala.
VASILE COSTA – 18 TITLURI NAȚIONALE ÎN 25 DE ANI DE CARIERĂ

poza 3333333 poza aaa1

Vasile Costa s-a apucat de scrimă la vârsta de şapte ani. Era un sport la modă în acele vremuri, iar Vasile s-a îndrăgostit imediat de floretă şi de planşă. “Am ajuns la sala de scrimă datorită vecinilor din bloc. Mulţi dintre ei făceau scrimă şi m-am lăsat dus de val. Primul antrenor mi-a fost Alexandru Csipler, iar după trei ani am trecut la grupa doamnei Eva Lenghel. Am avut-o pe dânsa de-a lungul întregii cariere. Nu s-a întâplat în niciun an să nu urc pe podium. Am fost şi în echipa naţională de floretă. Am câştigat şi Cupa Balcanică şi Internaţionalele României”, declara Vasile Costa pe 2 februarie 2014 în ProSport. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei.
Diagnosticat cu o boală foarte gravă, Vasile Costa s-a stins din viață pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani, dar nu înainte de a mai merge încă o dată în Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare, un loc atât de drag lui.
Pe 8 februarie 2014, Cupa Satu Mare la floretă cadeți feminin a luat o pauză de zece minute pentru un moment realmente emoţionant. Cei peste 70 de sportivi şi oficiali care au fost prezenţi la acest eveniment şi-au arătat solidaritatea faţă de fostul mare campion al floretei românești, Vasile Costa. Cu sprijinul Primăriei Satu Mare şi al Federaţiei Române de Scrimă, toţi cei prezenţi la concursul de la Satu Mare au îmbrăcat tricouri cu chipul lui Vasile Costa şi cu mesajul: „Satu Mare nu-şi uită campionii. Fii şi tu alături de Vasile Costa”.
Iar orașul de pe Someș nu-și uită campionii. Începând din 2015, Ecaterina Stahl și Vasile Costa sunt omagiați în fiecare an cu ocazia competiției Cupa Satu Mare.
Site-ul www.frscrima.ro vă va ține la curent cu toate detaliile concursului de la Satu Mare.