Prima zi de la Jocurile Olimpice nu a adus nicio medalie pentru scrima românească. Țara noastră a avut trei reprezentante în proba de spadă feminin individual, însă Simona Pop a fost eliminată în 64, Simona Gherman a ieșit în 32, iar Ana Maria Popescu a cedat în 16.
La finalul duelului din 16, cu Choi Injeong (Coreea de Sud), scor 8-15, Ana Maria Popescu a acordat un scurt interviu redactorului șef de la Gazeta Sporturilor, Cătălin Tolontan.

Cum a fost?
Măcar acum nu mai plîng ca la Londra! Cum să fie? Am terminat pe ziua de azi! Ce să facem, continuăm.
Au rămas echipele.
Da, dar vorbim despre azi. Azi e important. Am încercat tot ce am putut, tot ce îmi spune domn profesor Podeanu, dar nimic nu merge cu asiaticele. Dacă m-ar fi bătut cineva pe scrimă n-avem nici o problemă. Așa însă… (Se ridică pe vîrfuri, nervoasă). Dacă  atac nu merge, dacă o atac, tot nu merge!
Ce nu-ți convine la stilul coreencelor?
După mine, ăsta nu e stil. Ele nu fac scrimă.
Ai atacat de multe ori în meci.
Da, am atacat, mai ales în partea a doua. M-am dus peste ea, am riscat, aveam impresia că am tușa pe vîrful armei și tot timpul mă prindea. În turul anterior o scosese pe Kolobova, dublă campioană mondială cu echipa și o sportivă aproape completă.
De aceea aveai un gest de frustrare bătîndu-te pe coapsă?
Da, pentru că atunci cînd lupt cu ele am senzația că nu există soluție. Nu mă scuz, înțelegeți ce vreau să spun. La altele, mai găsești o portiță. Dar la coreence totul e închis. Și-a închis ușile, ferestrele și și-a pus și lacăt.
Ai simțit presiune?
Nu. Am fost mai liniștită ca oricînd. Nu ca la Londra, cînd eram superstresată și îmi venea să mă duc din două în două minute la baie. Asta e! Baftă acolo unde mergeți azi să întîlniți alți români care să facă mai mult decît am făcut eu! Mă duc în tribună să văd niște scrimă, dacă eu nu au putut să o arăt azi.

DECLARAȚIE
„Acesta este sportul. Poți fi bun în orice altă zi, în toate zilele, dacă nu ești bun azi… Iar azi este o zi cu mari suprize!”
Mihai Covaliu,
Președinte Federația Română de Scrimă

FOTO: Augusto BIZZI