Federaţia Română de Scrimă a nominalizat, pentru prima dată în istoria sa, şase nume la capitolul speranţele anului 2014. Amalia Tătăra (spadă), Maria Boldor (floretă), Alexandra Predescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie), Adrian Dabija (spadă) şi Tudor D. Cucu (sabie) au fost nominalizaţi la speranţele lui 2014 în urma rezultatelor excelente obţinute în 2013. După ce în i-am prezentat pe Alexandra Predescu şi Adrian Dabija, acum a venit rândul unei spadasine tinere şi talentate.
Numele ei este Amalia Tătăran, o puştioaică din Satu Mare, oraşul care a dat-o lumii mondiale a scrimei pe legendara Ecaterina Stahl, cu cinci participări consecutive la Jocurile Olimpice (între 1964 şi 1980).
Amalia a intrat în scrimă la vârsta de nouă ani, după ce făcuse karate, vreme de patru ani. A ajuns la spadă la îndemnul unui prieten, iar prima impresie despre această armă nu i-a fost deloc favorabilă. „La început nu mi-a plăcut deloc spada. Colegii mi-au spus încă din prima zi că eu nu voi reuşi să fac mare lucru în acest sport şi că ar fi mai bine să mă las”, îşi aminteşte Amalia, care a câştigat primul concurs la doar trei luni după ce a pus mâna pe armă: „A fost un concurs mic. Se numea «Cupa 1 Decembrie», dar pentru mine a fost foarte important că am câştigat. Asta m-a ambiţionat să mă ţin de spadă.”
A luat Cupa României la senioare în faţa Ana Mariei Brânză în 2012
Iar după „Cupa 1 Decembrie”, succesele s-au ţinut lanţ. În mai puţin de 11 ani, eleva antrenorului Csisar Francisc a cucerit 134 de medalii şi 37 de cupe. Dintre acestea, 24 sunt medalii de aur la Campionatele Naţionale la individual şi pe echipe. Până să ajungă la lotul de senioare, cea mai preţioasă medalie a obţinut-o în 2010, la Campionatele Mondiale de cadeţi, când a terminat pe locul trei. Bronz a luat şi un an mai târziu, la Europenede de cadeţi, în proba pe echipe. Totuşi, recunoaşterea supremă pentru Amalia a venit în toamna lui 2012. Pe 6 octombrie 2012, tânăra sătmăreancă a învins-o pe mult mai titrata Ana Maria Brânză, în finala Cupei României la spadă senioare. „La începutul concursului, eram fericită dacă ajungeam până în sferturi. Nici nu mă gândeam că voi câştiga şi că o voi bate în finală pe Brânză. Întâlnirea nu a fost deloc uşoară. Ana a condus în permanenţă, cu 9-7 şi 14-13, dar pe final am reuşit să mă concentrez mai bine şi m-am impus cu 15-14”, a rememorat Amalia cel mai important succes al său de anul trecut. Un an mai târziu, în 2013, Amalia a ajuns din nou în fazele superioare ale Cupei României, dar a fost eliminată în semifinale.
Campioană Europeană cu echipa României la senioare în 2013!
Amalia a continuat ascensiunea în 2013, când a reuşit să devină campioană europeană la senioare, cu echipa României. Alături de Ana Maria Brânză, Simona Pop Deac şi Maria Udrea, şi sub îndrumarea lui Octavian Zidaru, Amalia a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Campionatul European de la Zagreb. Din păcate, Amalia nu a prins echipa la Campionatul Mondial de la Budapesta, din vara anului trecut, când România a obţinut bronzul şi aşteaptă în continuare o şansă de a reveni în lot. Până atunci, sătmăreanca trebuie să confirme încrederea investită în ea de FRS la Campionatul European pentru cadeţi şi juniori de la Jerusalim.