Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare a găzduit duminică, 11 februarie 2018, în paralel cu proba de floretă cadeți feminin echipe, întrecea Cupa Satu Mare la floretă cadeți masculin individual. Din 2015, întrecerea masculină la floretă cadeți a Cupei Satu Mare se intitulează și Memorial „Vasile Costa”, în memoria unuia dintre cei mai importanți floretiști sătmăreni din ultimii ani și care a decedat prematur pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani.
La competiția din 2018 au participat nouă sportivi. Sistem de concurs: grupă preliminară de nouă, cu meciuri fiecare cu fiecare, iar apoi s-a trecut la un tablou incomplet de 16, de eliminări directe.
În acest an, trofeul a fost câștigat de către Mihai Tănase. Legitimat la Școala de Scrimă Chișinău, Mihai l-a învins în finală pe Vlad Roșu, de la ACS Balestra București, scor 15-12. Pe locul trei s-au clasat, la egalitate, Răzvan Cristian (CSA Steaua) și Mark Fofgel (CS Satu Mare).
Clasamentul complet al Cupei Satu Mare – Memorial „Vasile Costa” la floretă cadeți masculin individual, de la Satu Mare, ediția 2018, arată astfel:
1. Mihai Tănase (Școala de Scrimă Chișinău)
2. Vlad Roșu (ASC Balestra)
3. Răzvan Cristian (CSA Steaua)
3. Mark Fofgel (CS Satu Mare)
5. Radu Mocanu (CSA Steaua)
6. Răzvan Nojea (CS Satu Mare)
7. Luca Ioniță (ACS Balestra)
8. Radu Burcea (ACS Balestra)
9. Marton Res (CS Satu Mare).

VASILE COSTA – 18 TITLURI NAȚIONALE ÎN 25 DE ANI DE CARIERĂ

poza 3333333 poza aaa1

Vasile Costa s-a apucat de scrimă la vârsta de şapte ani. Era un sport la modă în acele vremuri, iar Vasile s-a îndrăgostit imediat de floretă şi de planşă. “Am ajuns la sala de scrimă datorită vecinilor din bloc. Mulţi dintre ei făceau scrimă şi m-am lăsat dus de val. Primul antrenor mi-a fost Alexandru Csipler, iar după trei ani am trecut la grupa doamnei Eva Lenghel. Am avut-o pe dânsa de-a lungul întregii cariere. Nu s-a întâplat în niciun an să nu urc pe podium. Am fost şi în echipa naţională de floretă. Am câştigat şi Cupa Balcanică şi Internaţionalele României”, declara Vasile Costa pe 2 februarie 2014 în ProSport. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei.
Diagnosticat cu o boală foarte gravă, Vasile Costa s-a stins din viață pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani, dar nu înainte de a mai merge încă o dată în Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare, un loc atât de drag lui.
GALERIE FOTO completă de la Cupa Satu Mare la floretă cadeți masculin individual de la Satu Mare, ediția 2018, puteți vedea AICI.