Pentru prima dată în istoria sa, Federaţia Română de Scrimă a stabilit, la finalul unui an, cele mai bune speranţe pentru viitorul apropiat. Amalia Tătăra (spadă), Maria Boldor (floretă), Alexandra Predescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie), Adrian Dabija (spadă) şi Tudor D. Cucu (sabie) au fost nominalizaţi la speranţele lui 2014 în urma rezultatelor excelente obţinute în 2013.
După ce i-a prezentat pe Alexandra Predescu, Amalia Tătăran, Adrian Dabija și Tudor D. Cucu, site-ul www.frscrima.ro vă propune să o cunoaștem Maria Boldor (17 ani).
Ultima scrimeră care a adus o medaliei României – bronz la Europene pentru cadeți și juniori de la Jerusalim în februarie 2014 – , Maria Boldor s-a apucat de scrimă la vârsta de 10 ani, în 2007. “Am ajuns în sala de scrimă la vârsta de zece ani. Tatăl meu a fost cel care m-a dus acolo pentru a face sport, nu neapărat pentru performanță. El a făcut rugby la Steaua, îi cunoștea pe antrenorii de acolo și așa m-am apucat de scrimă. La început nu mi-a plăcut ce am văzut, dar încet-încet m-am acomodat”, își începe povestirea Maria, care a început la spadă, alături de George Epurescu, dar după doi ani a ajuns la floretă, alături de Ducu Petre.

sus 1  sus 2

Maria este dublă medaliată la Europene, în 2013 și 2014. A luat argintul la Budapesta, anul trecut, la cadeți, și bronzul în 2014, la Jerusalim, la junioare. Dar în spatele acestor medalii se află foarte multă muncă și nu de fiecare secundă petrecută în sala de scrimă este plăcută. “Momentele cele mai neplăcute sunt acelea în care îmi pierd concentrarea. Antrenorul simte imediat și ridică puțin tonul. Nu îmi place că apar astfel de momente, dar e bine că există cineva lângă mine care mă trage de mânecă și care îmi spune care e drumul pe care trebuie să-l urmez”.

“Europeanul din 2013, cel mai greu concurs de până acum”

mijloc 1  mijloc 2

Când vine vorba despre cel mai greu concurs la care a luat parte până acum, sportiva de la CSA Steaua nu stă prea mult pe gânduri: “Europeanul de anul trecut, de la Budapesta, a fost de departe cel mai dificil. Au fost adversare foarte tari, concursul a ținut de la 9:00 la 18:00, dar a fost bine în cele din urmă. Am luat medalia de argint”. Tânără, frumoasă și extrem de talentată, Maria spune că cele mai frumoase amintiri din cei șapte ani de scrimă sunt cele din cantonamente. “E ceva extraordinar să fii pe podium la o mare competiție, dar pentru mine, momentele de neuitat sunt cele petrecute cu grupul, în cantonamente, când făceam năzbâtii. Evident că eram imediat pedepsite, dar nu puneam prea mult la suflet”, recunoaște floretista de la CSA Steaua, care ne prezintă și filozofia sa în viață: “Trebuie să fur cât mai mult de la cât mai mulți. Indiferent de numele sportivului, eu trebuie să fur cât mai mult. Ana Maria Brânză și Laura Badea sunt modele pentru mine, dar nu mă opresc aici. Cred că pot învăța și de la sportivii mai slabi decât mine”.
Maria a cucerit prima medalie în urmă cu patru ani, la Campionatele Naționale, iar visul său este unul cât se poate de realist. “După prima medalie câștigată în carieră am fost foarte supărată. Am luat doar bronz la Naționale, în 2010, dar eu nu concepeam să nu ocup locul întâi. Anii au trecut însă și acum mă gândesc la viitor, la țelul meu: calificarea la Jocurile Olimpice!”


“Nu poate decât să mă încânte faptul că am fost nominalizată între speranțele anului 2014 de către Federația Română de Scrimă. E o recunoaștere a ceea ce am făcut și e un lucru care mă motivează să merg mai departe pe acest drum”
Maria Boldor, floretistă CSA Steaua


jos 1  jos 2