Federația Română de Scrimă
Știri

TVR Cluj (ora 19:30) și TVR3 (ora 22:30) difuzează azi o ediție In Memoriam Ecaterina Stahl și Vasile Costa la „Poveştile lu’ Pilu”

Marţi, 9 februarie, de la ora 19.30 la TVR Cluj şi de la ora 22.30 la TVR 3, Alexandru Pilu Bănoi ne reaminteşte de două mari nume ale sportului românesc: Ecaterina Stahl-Jencsik şi Vasile Costa.
Emisiunea este dedicată în întregime celor doi floretiști sătmăreni care au adus cinste și onoare școlii de scrimă din orașul de pe Someș.

ECATERINA STAHL – PARTICIPANTĂ LA CINCI OLIMPIADE CONSECUTIVE, CAMPIOANĂ MONDIALĂ ÎN 1975

ecaterina stahl

Ecaterina Stahl a fost una dintre cele mai mari floretiste pe care le-a avut România până în prezent. Campioană mondială în 1975, dublă vicecampioană mondială în 1965 și 1970, dublă medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 1968 și 1972, de șase ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale în 1966, 1967, 1973m 1974, 1975 și 1977, Ecaterina Stahl a reprezentat un model pentru mulți scrimeri din Satu Mare. Mai mult, Ecaterina Stahl a fost prezentă la cinci ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, între 1964 și 1980. S-a retras din activitatea competițională în 1984 și a devenit antrenoare la CS Satu Mare. A pregătit generații întregi de campioni, iar printre aceștia s-a numărat și fiica ei, Cristina. Aceasta din urmă a fost de două ori vicecampioană mondială cu echipa României, în 2004 și 2005, și de două ori medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale, în 2002 și 2003. La Europene, palmaresul Cristinei este următorul: medalie de aur în 2004, medalie de argint în 2006, medalii de bronz în 2001 și 2005. Toate obținute cu echipa României.
Ecaterina Stahl a decedat pe 26 noiembrie 2009, la 63 de ani.

VASILE COSTA – 18 TITLURI NAȚIONALE ÎN 25 DE ANI DE CARIERĂ

Vasile Costa s-a apucat de scrimă la vârsta de şapte ani. Era un sport la modă în acele vremuri, iar Vasile s-a îndrăgostit imediat de floretă şi de planşă. “Am ajuns la sala de scrimă datorită vecinilor din bloc. Mulţi dintre ei făceau scrimă şi m-am lăsat dus de val. Primul antrenor mi-a fost Alexandru Csipler, iar după trei ani am trecut la grupa doamnei Eva Lenghel. Am avut-o pe dânsa de-a lungul întregii cariere. Nu s-a întâplat în niciun an să nu urc pe podium. Am fost şi în echipa naţională de floretă. Am câştigat şi Cupa Balcanică şi Internaţionalele României”, declara Vasile Costa pe 2 februarie 104. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei.
Diagnosticat cu o boală foarte gravă, Vasile Costa s-a stins din viață pe 14 februarie 2014, la doar 47 de ani, dar nu înainte de a mai merge încă o dată în Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare, un loc atât de drag lui.
Pe 8 februarie 2014, Cupa Satu Mare la floretă cadeți feminin a luat o pauză de zece minute pentru un moment realmente emoţionant. Cei peste 70 de sportivi şi oficiali care au fost prezenţi la acest eveniment şi-au arătat solidaritatea faţă de fostul mare campion al floretei românești, Vasile Costa. Cu sprijinul Primăriei Satu Mare şi al Federaţiei Române de Scrimă, toţi cei prezenţi la concursul de la Satu Mare au îmbrăcat tricouri cu chipul lui Vasile Costa şi cu mesajul: „Satu Mare nu-şi uită campionii. Fii şi tu alături de Vasile Costa”.
Iar orașul de pe Someș nu-și uită campionii. Din 2015 începând, Ecaterina Stahl și Vasile Costa vor fi omagiați în fiecare an cu ocazia competiției Cupa Satu Mare.
Emisiunea poate văzută LIVE și pe TVR+ AICI.
PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE SCRIMĂ ÎN 2016:

Articole similare

Campionatul Mondial de cadeți și juniori de la Plovdiv, ziua 5, proba 8: Bianca Benea, Alexandra Predescu, Zsuzsa Schlier și Denisa Barosan trag în proba de spadă juniori feminin individual

Federatia Romana de Scrima
7 ani

Anca Săveanu (CSA Steaua) a câștigat Cupa Federației la floretă de la București, ediția 2017, în proba feminină pentru juniori

Federatia Romana de Scrima
7 ani

Tiberiu Dolniceanu și Alin Badea au fost eliminați în 32 la Grand Prix-ul de sabie masculin de la Cancun

Federatia Romana de Scrima
7 ani
Exit mobile version