Federația Română de Scrimă
Știri

Loredana Dinu în lead.ro: „După o pauză de doi ani, mi-a fost foarte greu să revin în formă. Aveam dubii că mă mai lasă corpul să fac asta”

Loredana Dinu are 31 de ani și este una dintre componentele lotului național de spadă seniori feminin al României. După o întâlnire cu jurnalista Ancuța Iosif, Loredana povestește pe www.lead.ro cum i-a fost când s-a retras, cum s-a întors la prima ei dragoste – scrima – și schițează o introducere în sport.
Iată câteva dintre cele mai interesante declarații ale sportivei de la CS Dinamo:

Înainte să mă las, aveam o pereche de adidași preferați în care mă simțeam foarte bine. Când m-am întors, am crezut că tot în ei voi evolua și am început. Apoi mi-a picat unghia – de vreo trei ori anul ăsta. Sunt foarte tari adidașii la început și în momentul în care noi facem deplasarea, mergem cu vârful până în față. Mi-am pus burețele de make-up în vârf, n-a mers. Acum mi-am cumpărat unii de handbal. Au talpa mai moale, dar în timpul unui antrenament am simțit cum îmi ardeau tălpile.”

Au încercat să simplifice cât mai mult procesul, ca să facă din scrimă un sport mai ușor de înțeles, dar încă nu se întâmplă acest lucru, pentru că nu-l promovează nimeni atât de mult încât să lase spectatorul să se obișnuiască. Dacă arată un campionat mondial și atât, uiți până la următorul.”

Spada, ce facem noi, e spectaculoasă, dar la sabie masculin vezi show. Sunt rapizi, au forță și nu-ți dai seama când se întâmplă totul. La ei, arbitrul decide raza de acțiuni și spune cine are punct. La noi e mai simplu – cine a lovit și a aprins becul, punctează. Dar la ei trebuie atac, paradă și câteodată nici noi nu știm să citim în fraza de acțiuni. La sabie se mai pot fura tușe, la spadă nu prea. Noi n-avem voie să parăm cu mâna liberă, trebuie doar să stea liniștită, pe poziție, că altfel luăm direct cartonaș roșu.”

Din cauza deplasărilor și competițiilor, eram pe drum foarte mult și am vrut să am un moment în care să mă liniștesc, să-mi acord timp mie și familiei mele. Am stat vreo doi ani deoparte și am făcut cu totul altceva în cu totul alt domeniu, dar m-a încântat enorm. Am devenit reprezentant medical și am lucrat cu oameni. Experiența obținută acolo mă va ajuta probabil mult timp de acum încolo.”

După o pauză de doi ani, mi-a fost foarte greu să-mi reintru în forma fizică.Numai dureri, la un moment dat aveam dubii că mă mai lasă corpul să fac asta. Am fost și încăpățânată – îmi doream atât de mult încât n-am prea luat-o treptat, am intrat direct pe programul fetelor și atunci articulațiile mele, ligamentele, mușchii au spus în cor „ce faci aici?”. Însă nimic nu m-ar fi oprit.”

Întregul interviu cu Loredana Dinu din www.lead.ro poate fi citit AICI.
PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE SCRIMĂ ÎN 2016:

Articole similare

Campionatul Național de Scrimă Copii, ziua 2, proba 4: floretă masculin echipe, categoria 10-13 ani

Federatia Romana de Scrima
8 ani

GALERIE FOTO: Florin Mirică (CS UNEFS), locul 1 în ziua a doua la Challenge Wratislavia, în proba de spadă masculin individual, categoria 8-11 ani

Federatia Romana de Scrima
9 ani

GALERIE FOTO: Adam Macska, locul 1 la etapa a patra a Circuitului Internațional de spadă „Olimpici”, sezonul 2014-2015

Federatia Romana de Scrima
9 ani
Exit mobile version