Familia scrimei româneşti şi mondiale, mişcarea olimpică din România şi toţi cei care sunt apropiaţi sportului, sunt mai săraci de acum în Excelenţă, în Loialitate, în Onestitate, în Spirit şi în Viziune.

Sunt oameni care dăruiesc fără a aștepta nimic în schimb, sunt oameni pe care îi urmezi din credință, fiind uniți de aceleași valori și respectând aceleași principii.

Pentru noi toți, Doamna Ana Pascu a fost LIDERUL care ne-a arătat la momentul potrivit care este drumul. Ne-a deschis mintea și sufletul, ne-a molipsit de pasiune și ne-a transmis energia pozitivă a omului care a VRUT și a ȘTIUT să fie ÎNVINGĂTOR.

Doamna Ana Pascu a fost un om special, și-a dedicat toată viața sportului: ca sportiv, ca antrenor și profesor, conducător. În România, scrima va rămâne pentru totdeauna legată de numele său.

Ana Pascu a cunoscut succesul și gloria. Este exemplul unui sportiv dedicat, un caracter puternic, un lider echilibrat, un om pentru care ECHIPA a însemnat totul.

Ana Pascu a reprezentat România la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat două medalii de bronz Mexico 68 și Munchen 72. La Campionatele Mondiale a câștigat aurul la juniori în 1963, după care, la seniori, a urcat de 7 ori pe podium: aur cu echipa la Havana 1969, argint în 1970 la Ankara și înce de cinci ori bronz mondial între 1967 și 1975.

Cariera remarcabilă de sportiv a fost urmată de una impresionantă ca președinte al Federației Române de Scrimă, vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă (FIE). Decenii la rând, Ana Pascu, Doctor în Educație Fizică și Sport, a creat strategia scrimei românești și dezvoltarea acesteia.

Ana Pascu a condus Federația Română de Scrimă între 1982-2013, record de longevitate în lumea sportului din țara noastră, timp în care s-au cucerit 134 de medalii: 9 la Jocurile Olimpice, 57 la Campionatele Mondiale și 68 la Campionatele Europene.

La nivel internațional, Ana Pascu a fost membră a Comisiei de Regulament FIE, între 1984-1988; a Comisiei de Arbitraj FIE, între 1988-1996; a Comitetului Executiv FIE, între 1996-2004 și vicepreședinte al FIE, din 2004 până în noiembrie 2021. A fost inclusă în Hall of Fame-ul FIE.

Ana Pascu a primit titlurile de Maestru al Sportului și Maestru Emerit al Sportului și a fost decorată cu: Ordinul Meritul Sportiv clasa a III-a (1968 şi 1973); Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Ofiţer (2000); Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004).

Avand Ordinul Național pentru Merit în grad de Ofițer dna Pascu a fost înmormântată cu onoruri militare.

Doamna Ana Pascu a dat înapoi tot ce a strâns într-o viață de campion, unul adevărat. Cele mai mari reușite au fost legate de oamenii pe care i-a avut alături. Noi, familia ei, am IUBIT-O, am RESPECTAT-O și am URMAT-O. În sala de scrimă Doamna Ana Pascu s-a simțit apreciată și în siguranță.

Toți avem amintiri pe care le vom păstra în suflet, iar lumea sportului trebuie să-i păstreze vie povestea pentru a inspira și motiva generațiile viitoare: În sport și prin sport, poți deveni o legendă.

DOAMNA ANA PASCU este o legendă.

Să prețuim lecțiile pe care ni le-a împărtășit, să admirăm eleganța cu care a trăit și cât de discretă a știut să se retragă din această lume.

Doamna Ana Pascu va trăi prin oamenii pe care i-a inspirat și prin tot ceea ce a lăsat moștenire sportului românesc și scrimei mondiale. Pentru noi, este o datoria să îi păstrăm vie memoria. Să le spunem celor care vor intra în sala de scrimă că totul e posibil atunci când te dăruiești pe deplin, te pregătești și crezi în tine.

Că poți câștiga. Că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți și pe ceilalți să ajungă campioni. Aceasta este povestea Doamnei Ana Pascu.

Să îi păstrăm vie amintirea. Noi toți suntem recunoscători că am făcut parte din viața doamnei Pascu.

Dumnezeu să o odihnească în pace, împreună cu întreaga familie!