Federația Română de Scrimă
Floretă

Beneficiile scrimei pentru copii

Scrima este un sport care oferă numeroase beneficii asupra dezvoltării fizice și psihice ale copiilor. Deoarece solicită uniform tot organismul, scrima va stimula creșterea vitezei, a forței, a rezistenței, orientării rapide, simțul ritmului și al timpului, luarea deciziilor, întărește spiritul de luptă, capacitatea de concentrare și de reacții în diverse situații.

Scrima se remarcă nu doar prin efectele pozitive ale unei dezvoltări armonioase, dar ajută și la creșterea disciplinei și a puterii de concentrare. Ca urmare a practicării acestui sport, copiii devin mai rezistenți la stresul școlar, mai sociabili și mai rezilienți.

Ce este scrima

Scrima modernă a început ca o formă de antrenament militar. A fost considerată sport în secolul al XV-lea, fiind inclusă în programul olimpic chiar de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară, în 1896, la Atena.

În țara noastră, școala de scrimă a evoluat treptat, și-a mărit comunitatea și a dovedit că deține un bun sistem de a forma campioni, sportivii români câștigând peste 200 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene.

Scrima este arta de a lovi, fără a fi lovit. Un scrimer este precum un strateg care se folosește de toate resursele și calitățile sale pentru a-și învinge adversarul. Acest sport se bazează pe principii precum fair-play, echitate, respectul față de adversar și de coechipieri, lucrul în echipă și, nu în ultimul rând, dorința de autodepășire.

Scrimei i se mai spune «şah fizic» deoarece este un sport combativ, cu armă, pe care îl practici faţă în faţă cu adversarul, pe care încerci să-l loveşti, dar şi el la rândul lui încearcă acelaşi lucru, să te lovească (împungă). De aici pornesc strategiile tactice din spatele mişcărilor (acţiunilor). Aceasta îmbunătăţeşte aptitudinile analitice şi strategice, evidenţiind un comportament calculat şi liniştit, înaintea pasiunii şi improvizaţiei. Asalturile sunt câştigate (tuşele obţinute) pe baza observaţiilor sportivului asupra abilităţilor şi personalităţii oponentului.

Care este vârsta ideală pentru începerea scrimei

Specialiştii consideră că vârsta ideală pentru începerea practicării scrimei este de 7 ani. Atunci copilul are capacitatea de a învăţa procedeele de bază, „cum” să execute (tehnic) şi ulterior „când” şi în ce condiţii să execute (tactic). Dar scrima se poate învăţa şi mai târziu.

Fiecare dintre probele scrimei – spadă, floretă sau sabie – are particularități și regulament propriu, copiii având șansa de a-și alege proba care le place și de a fi creativi pe planșa de scrimă, de a face strategii, de a anticipa mișcările adversarului, de a învăța să gândească analitic și a lua hotărâri rapide, deoarece lupta este dinamică. Nu în ultimul rând, au șansa de a face parte într-o familie frumoasă, familia scrimei, alături de ceilalți sportivi.

De ce să-ți dai copilul la scrimă

Numeroase studii efectuate arată că indicatorii dezvoltării fizice și psihomotorii la școlarii care practică exercițiile fizice și sportul zilnic sunt superiori celor înregistrați la școlarii care se limitează la orele de sport din scoala.

Prin practicarea scrimei, indiferent dacă este vorba despre nivel de amatori sau de performanță, putem concluziona dezvoltare principalelor calități ale unui bun scrimer:

10 beneficii importante ale scrimei:

  1. Forța și rezistența: scrima presupune un joc de picioare constant și este necesar să fii capabil sa te miști rapid, cu usurinta și să ai flexibilitate în mișcare. Din moment ce competițiile de scrimă necesită multe atacuri și contra-atacuri ce pun în mișcare atât partea superioară a corpului cât și cea inferioară, sportivii au nevoie de o musculatura foarte rezistenta pentru a evita obseala in timpul unui asalt.
  2. Îmbunătățește capacitatea anaerobă: scrima este un sport exploziv de pornire/oprire, unde momentele cu o activitate de intensitate mare se intercalează cu cele de repaus. Scrima va ajuta organismul să-și dezvolte capacitatea de a efectua o activitate independentă a consumului de oxigen. Cum capacitatea anaerobă a organismului crește, sportivul poate lucra mai intens și pentru mai mult timp, înainte ca acidul lactic să se acumuleze pe muschi și să-i forțeze să încetinească sau să se oprească.
  3. Accentuează agilitatea, vigilența și rezistența: arta scrimei necesită mișcări rapide pentru a contracara atacurile adversarului si pentru a-l plasa in defensiva. Acest lucru cere ca mintea și corpul sa ramana agile și vigilente.
  4. Sporește agilitatea intelectuală: scrima este adesea numită șahul fizic datorită logicii și a strategiilor tactice din spatele mișcărilor. Aceasta îmbunătățește aptitudinile analitice și strategice evidențiind un comportament calculat și liniștit, înaintea pasiunii și a improvizatiei. Asalturile sunt câștigate pe baza observațiilor sportivilor asupra abilității și personalității adversarului.
  5. Îmbunătățește flexibilitatea: scrima necesită folosirea unei game largi de mișcări care să răspundă și să blocheze atacurile adversarului. Inima, mâinile și picioarele dezvoltă o flexibilitate bună la scrimerii care practică acest sport în mod regulat.
  6. Reduce stresul: deoarece este un sport atât fizic cât și mental, scrima reduce nivelul de stres extrem de mult. Mintea este concentrată pe joc, iar organismul produce endorfine – numite și moleculele fericirii și a stării de bine. Atâta timp cât organismul nostru cooperează, victoria este asigurată.
  7. Crește capacitatea aerobică: scrima întreține sănătatea inimii și cea mentală, mărind cantitatea de oxigen din sânge și eliberând endorfinele care produc starea de bine. De asemenea, cantitatea extra de oxigen din sânge crește circulația, îmbunătățește sistemul imunitar și dezvoltă capacitatea organismului de a elimina dioxidul de carbon sau acidul lactic.
  8. Sănătatea cardiovasculară: pe măsură ce ritmul respiratiei crește și devine mai profund în timpul unui asalt, nivelul de oxigen din sânge crește. Când ritmul cardiac crește, vasele mici de sânge, sau capilarele, se dilată. Făcând acest lucru în mod regulat, inima devine mai puternică, pompând sângele mai eficient, chiar și atunci când nu facem exerciții fizice.
  9. Ajută la îmbunătățirea echilibrului: din moment ce scrima este atât un sport ofensiv, cat și defensiv, echilibrul este cheia. Mișcarea constantă întărește inima și de asemenea, sporește echilibrul nostru zilnic.
  10. Îmbunătățește coordonarea: spre deosebire de sporturile ciclice, cum ar fi joggingul sau canotajul, scrima solicita corpul sa facă mișcări complete, forțând mâinile și picioarele să lucreze împreună într-un mod armonios, în timp ce ele atacă, se apară și contraatacă. Coordonarea face ca aceste mișcări să fie mai fluente și mai eficiente în timpul unui asalt.

Trebuie amintit că scrima a fost introdusă ca materie opţională în programa şcolară încă din februarie 2017. Prezenţa acestui sport în educaţia copiilor are o importanţă deosebită, deoarece scrima organizează şi dezvoltă intelectul copiilor, le formează o atitudine nobilă, responsabilă, dezvoltându-le noi abilităţi, menţânându-le condiţia fizică şi îndepărtându-i de vicii: relaxare prin efort intelectual şi organizat, munca în echipă, socializarea, şi, ca orice sport, patriotismul şi dragostea pentru ţară.

Scrima este un sport al minţii, un sport curat. Nu găsim violenţă, vulgaritate, elemente negative.

Articole similare

„La Mulți Ani!” de Sfântul Ștefan!

Federatia Romana de Scrima
8 ani

Bianca Pascu a ocupat locul 7 în proba de sabie feminin individual la Campionatul European de la Torun

Federatia Romana de Scrima
8 ani

Mălina Călugăreanu, Maria Boldor, Maria Udrea, Ana Boldor și Radu Dărăban concurează sâmbătă și duminică la etapa satelit de Cupă Mondială la floretă seniori, feminin și masculin, de la Ankara

Federatia Romana de Scrima
9 ani
Exit mobile version