Federația Română de Scrimă
Știri

Alin Badea: “În momentele cheie nu am avut încredere în propriile forțe. Anul viitor trebuie să luăm medalie și la Europene și la Mondiale”

Alin Badea nu a avut parte în 2013-2014 de cel mai bun sezon din carieră. Marcat de accidentări și de probleme de ordin psihologic, sabrerul de la CSA Steaua recunoaște că putea să facă mai multe pe planșă. Badea promite însă o mobilizare exemplară în noul sezon, când speră să cucerească medalie cu echipa României atât la Europene cât și la Mondiale.

S-a încheiat încă un sezon competițional. Cum l-ai caracteriza?
A fost un sezon foarte greu. Au fost competiții foarte multe într-un timp foarte scurt. Am muncit cu toții foarte mult dar, din păcate, nu au mai fost rezultate. Eu am fost concentrat anul acesta numai pe scrimă și îmi pare foarte rău că nu am reușit să urc pe podium la nici un concurs important.

Care sunt plusurile și minusurile acestui sezon?
Plusurile pe care le-am acumulat în acest sezon sunt foarte multe. Acum am mult mai multă experiență competițională, care sunt sigur că mă va ajuta pe viiitor. Apoi am întâlnit diferiți adversari de clasă, cu stiluri diferite și cred că asta îmi va fi iar de folos. Pot spune că mi-am îmbunătățit și bagajul tehnico-tactic. Deși nu am luat medalie la echipe, cred că ne-am închegat mai bine. Noi, anul trecut am cucerit medalia de argint la Mondiale la primul nostru concurs important în formula aceasta. Anul acesta nu am mai urcat pe podium și cred că am avut ceva de învățat cu toții. Cel mai mare minus este faptul că nu am luat medalie la niciun concurs pe echipe. Apoi, în plan personal, un mare minus este pregătirea psihologică. Nu-mi este rușine să recunosc, dar nu am avut încredere în propriile forțe în momentele cheie. Au fost concursuri unde clar puteam să ajung mai departe la individual sau să ajut mai mult la echipe. În sabie, moda se schimbă de la an la an, stilul de tras și acțiunile sunt diverse de la un concurs la altul, iar eu m-am adaptat abia pe finalul sezonului la ceea ce se întâmplă pe plan internațional.

De ce crezi că echipa masculină de sabie nu a urcat pe podium la Europene și la Mondiale?
Și la Campionatul Mondial și la cel European am pierdut la limită în sferturi de finalpă. Cred că principalii vinovați suntem noi, care formăm echipa, pentru că nu am reușit să ne completăm mai bine unul pe altul în momentele dificile. Sunt sigur că după experiențele trăite anul acesta, în sezonul viitor o să ne mobilizăm și o să facem totul pentru a reveni unde ne este locul.

Care au fost diferențele între Europene și Mondiale?
La Europene, la individual am tras accidentat și cu dureri mari. Practic, după câteva asalturi nici nu mă mai puteam mișca. Am strâns din dinți, dar în final am cedat. În proba pe echipe am fost favoriți cu Belarus, dar am pierdut în ultimul releu pe fondul unui blocaj psihic. La Campionatul Mondial am fost mult mai bine pregătiți din toate punctele de vedere și am muncit enorm cu toții pentru obiectivele propuse. La individual l-am întâlnit pe Gu, care a prins o zi foarte bună, iar la echipe am fost invinși de o Coreea pe care am controlat-o până la un anumit moment dat. Deși am pierdut cu echipa campioană olimpică, eu zic ca am avut o prestație bună și îi puteam bate.

Ce ar trebui schimbat pentru a avea un sezon mai bun?
În primul rând trebuie să strângem rândurile și să vedem ce am greșit în anul precedent. Trebuie să muncim mai mult și dacă vom adopta aceeleași principii pe care le-am avut și până acum vom avea și rezultate. Cred că ar trebui să ne reunim cu zâmbetul pe buze și să realizăm cu plăcere ceea ce avem de facut.

Ce îți propui pentru sezonul 2014-2015?
În următorul sezon, cel mai mult îmi doresc să fiu sănătos, după care voi face totul pentru a urca cât mai mult în clasamentul individual. Se apropie calificarea la Rio și, ca orice sportiv, îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice. La echipe obiectivele sunt clare: medalie la Campionatul European și la Campionatul Mondial. Suntem o echipă în creștere și sunt sigur că la anul vom realiza mai multe.

Articole similare

ACS Floreta duce la Timișoara titlul pe echipe la floretă feminin!

Federatia Romana de Scrima
2 ani

S-a stabilit programul Campionatului Național de scrimă pentru copii, ediția 2017, de la București

Federatia Romana de Scrima
7 ani

Campionatul Național de Speranțe – sabie, masculin, echipe

Federatia Romana de Scrima
5 ani
Exit mobile version