Emisiunea „Visuri la Cheie” a renovat casa fraților Răzvan și Robert Stănescu, sabreri la CSM Unirea și CSS Slobozia

1666

Răzvan Stănescu (CSM Unirea Slobozia) este unul dintre cei mai talentați tineri sabreri din România. Numărul doi în ranking-ul la zi al Federației Române de Scrimă, Răzvan este pregătit la club de antrenorul Mihai Cruțu, iar la Centrul Olimpic de la Brașov se antrenează cu tehnicianul Marius Gălățanu.
Chiar dacă nu are o situație financiară nemaipomenită, Răzvan visează ca într-o zi să ajungă campion olimpic, iar fratele său mai mic, Robert (CSS Slobozia) nu vrea nici el să se lase mai prejos. Părăsiți de tată atunci când aveau mai mare nevoie de el, cei doi băieți au primit recent o mână de ajutor nesperat. Primarul comunei Săveni, Mirela Drăgoi le-a scris producătorilor emisiunii „Visuri la Cheie” despre greutățile pe care le întâmpină Răzvan și Robert, iar Dragoș Bucur&Co au decis să le dea o mână de ajutor.
Ce a ieșit puteți vedea citind rândurile de mai jos, scrise de designerul Adela Pârvu:
————————————————————————————————————————————-
Mulți oameni se gândesc că și-ar dori o renovare făcută de către echipa Visuri la cheie, dar să-ți deschizi sufletul și să lași să-ți intre în casă și în viață oameni pe care nu-i știi decât de la televizor poate fi mai greu decât ți-ai imaginat.
De multe ori, atunci când ajungem la o familie, bucuria începe să fie umbrită de rușine. Părinții au impresia că nu au
reușit să dea tot ce e mai bun, copiii se gândesc că prietenii și colegii lor îi vor vedea la televizor în ipostaza unui caz social… Românii au un soi de mândrie greu de explicat, dar parcă ușor de înțeles. Fiecare a învățat să se descurce cu ceea ce are și să reușească pe cont propriu să se ridice. Am simțit asta din plin când am ajuns la Săveni, la familia Stănescu. Colegii noștri de la producție au mers înainte sub pretextul unui interviu cu Răzvan, fiul cel mare care este în lotul național de scrimă. Cei din familia Stănescu nu știau că doamna primar a localității scrisese pentru ei la emisiune. Când ne-au văzut, parcă pur și simplu au înghețat. Sunt sigură că mama, Cristina Stănescu, s-a simțit luată pe nepregătite, iar băieții, amândoi sportivi, s-au gândit la toți colegii lor de prin alte părți ale țării, unde merg la loturi de pregătire, că-i vor vedea mai vulnerabili decât ar fi vrut ei. Bunica a fost și ea foarte afectată pentru că ea nu-și dorea nimic decât să-și vadă de durerea de a-și fi pierdut fiul pe care-l iubea nespus, soțul Cristinei și tatăl celor doi băieți. Practic, am găsit o familie țintuită în suferință. Nu au trecut peste tragedia asta. Băieții s-au refugiat în sport și au încercat să ajungă la performanță pentru a-și sprijini mama și bunica, iar acestea la rândul lor erau necăjite și supărate că nu aveau resursele financiare pentru a-i susține pe băieți să ajungă mai sus și mai departe. Dacă e să fii învățat ceva din întâlnirea cu familia Stănescu este că suferința provocată de pierderea cuiva drag te poate încătușa, așa cum s-a întâmplat cu mama și cu bunica, ori te poate motiva să dai ce este mai bun din tine cum ne-a demonstrat-o Răzvan și pe ale cărui urme calcă fratele lui mai mic Robert. Dar hai să-ți spun despre casa pe care am găsit-o și deciziile pe care am fost forțați de situație să le luăm.

Încă de pe drum, când Dragoș Bucur ne-a spus despre acest caz, ne-am gândit că vechea casă va putea fi supraînălțată pentru a le face două dormitoare băieților. Nu știam despre bunică și nu știam exact starea casei pe care urma să o renovăm. După ce i-am cunoscut și după ce constructorul Florin Brînzan a făcut o investigare la fața locului, am realizat cu toții că nu era deloc fezabilă soluția cu supraînălțarea. Fundația casei vechi era una absolut precară. În loc de 80 cm adâncime, aceasta avea doar 25 cm. Nu s-a văzut pe filmare, dar am stat mai multe ore după ce familia a fost trimisă în vacanță pentru a lua o decizie finală. Nu aveam timpul necesar pentru a rezolva toate problemele. Colegii mei arhitecți, Omid Ghannadi și Alina Vîlcu s-au gândit mult la o soluție arhitecturală, ca până la urmă, împreună cu constructorul Florin Brînzan să ajungem la o concluzie: casa veche va fi renovată, iar pentru băieți se va construi o nouă casă, una de mici dimensiuni cu două camere în oglindă și o baie între ele. Casa veche nu putea fi modificată sub aspectul compartimentării, așa că ne-am gândit ca aceasta să rămână cu compartimentarea existentă, iar ca modificare, unul dintre dormitoare să fie organizat ca bucătărie și baie. Alina s-a ocupat de living și bucătărie, iar eu de dormitorul mamei și de baie.

Casa băieților a fost proiectul de care s-a ocupat colegul nostru Omid Ghannadi, care a gândit o locuință simplă cu două camere în oglindă și o baie la mijloc. Ambele camere au fost amenajate identic pentru ca frații să nu se supere. Casa la exterior are două fațade acoperite de învelitoare din tablă, ceea ce dă impresia că acoperișul se prelungește până jos. Casa este pe structură din lemn și camerele au la interior o înălțime de 3,30 metri, iar fiecare dintre ele beneficiază de o fereastră generoasă care include și ușă de acces direct în curte. Pentru ca această nouă construcție să poată fi bine văzută de către camerele de luat vederi, s-a luat decizia ca gardul să fie montat după plecarea noastră.

Și noi am învățat multe după întâlnirea cu această familie, dar sunt sigură că și familia a înțeles că ajutorul dat de către echipa Visuri la cheie a venit în întâmpinarea unui sportiv talentat, care acum își poate lua povara susținerii familiei de pe umeri și să se concentreze să-și atingă scopul: o medalie la Olimpiadă.

Crede în oameni! Vei vedea și miercurea viitoare o poveste absolut impresionantă de viață, care ne-a marcat pe toți. Până atunci poți revedea secvențe din acest episod pe site-ul visurilacheie.protv.ro, merită să verifici programul ProTv să vezi când se reia emisiunea în weekend și de asemenea poți revedea oricând, orice episod difuzat deja pe voyo.ro.
TEXT ȘI FOTO: adelaparvu.com