Lotul național de spadă al României s-a întârit considerabil odată cu revenirea pe planșă a Simonei Gherman. În vârstă de 29 de ani, pe care i-a împlinit de curând, pe 12 aprilie, Simona a decis să revină la prima ei dragoste, scrima, și să pună umărul la noi succese ale cele mai galonate echipe a României din ultimii ani, cea de spadă feminin.
Simona, care s-a lăsat de scrimă după Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, pentru a deveni mămică (n.r. – are o fetiță Ioana Teodora născută în decembrie 2013 ) va reveni oficial la lotul condus de Octavian Zidaru începând cu 1 mai, dar ea face deja antrenamente alături de Brânză&Co. Dublă campioană mondială și cvadruplă campioană europeană la spadă, Simona a acordat primul interviu după revenirea pe planșă site-ului oficial al Federației Române de Scrimă.

Cum a fost să stai departe de planșe timp de aproape doi ani?
Mi-a fost greu. Viața mea s-a liniștit brusc în momentul în care m-am oprit să mai fac scrimă, dar nu m-am rupt total. Am ținut în permanență legătura cu fetele și le-am urmărit evoluțiile la toate competițiile la care au participat.

Ai luat pauza imediat după eșecul de la Londra. Te-ai fi întors și dacă ai fi cucerit o medalie cu echipa?
Da. M-aș fi întors la scrimă chiar dacă luam o medalie la Jocurile Olimpice de la Londra. Iubesc enorm acest sport și cred că mai am multe de spus pe planșă.

În ce fel te-au primit fetele în echipă?
Foarte bine. Nu m-au făcut să simt nicio clipă că am lipsit aproape doi ani din sala de scrimă. Sper să le răsplătesc încrederea pe care mi-au acordat-o și să aducem cât mai multe victorii pentru România în viitorul apropiat.

Cum te înțelegi cu antrenorul Octavian Zidaru? E prima dată când lucrați împreună…
Mă înțeleg bine. La început am fost puțin sceptică, dar totul este bine între noi. Am mai colaborat puțin în 2011, la Campionatele Mondiale de la Catania. Atunci am ajuns trei fete în primele opt la individual, iar dânsul mi-a dat mie indicații în acel moment al tabloului.

În cât timp crezi că poți să revii la forma maximă?
În primele zile aveam impresia că revenirea va fi foarte rapidă. Dar nu e așa. Am nevoie de 4-5 luni de antrenamente și de concursuri pentru a fi 100%. Fizic sunt undeva la 80% și spun că mă mișc destul de bine.

Crezi că e vreo șansă să revină și Anca Măroiu și Loredana Dinu?
Eu spun că le-am făcut poftă cu această întoarcere a mea la scrimă. Anca e însărcinată. Va naște în august și ar fi timp să revină în echipă. De Loredana nu știu ce să spun. Cert este că vorbim foarte des între noi și parcă trăiesc și ele cu mine reîntoarcerea pe planșă.

Prima competiție oficială la care vei lua parte după întoarcerea în scrimă este Campionatul Național de la începutul lunii mai. Ce așteptări ai?
Vreau să iau o medalie și cred că o pot obține. Depinde sigur și de tablou, de culoarul pe care-l voi avea în acea zi.

222  333

Care a fost secretul succeselor pe care le-a avut echipa de spadă feminin a României în ultimii ani?
Noi am funcționat excelent ca echipă. Când am intrat în concurs am lăsat orice orgoliu la ușa sălii și ne-am concentrat foarte bine pe ceea ce avem de făcut. Am comunicat mereu foarte bine.

Care este cel mai excentric mod în care v-ați bucurat după câștigarea unui concurs?
Nu am sărbătorit niciodată. Aproape de fiecare dată mergeam direct în camere și ne culcam. Nu am știut să ne bucurăm pentru succesele obținute la Mondiale sau la Europene. O singură dată, după medalia de aur de la Paris, de la Mondiale, am ieșit la restaurant să luăm masa, dar am fost atât de obosite încânt nu am avut mare chef de petrecere.

Ai vreo supersiție înainte de concursuri?
Îmi fac unghiile cu o culoare închisă. La Paris, în 2010, după ce am coborât de pe podium, Ana mi-a spus că unghiile mele ne-aadus noroc. De atunci le-am făcut închise la fiecare concurs.

Chiar și la Londra? S-au acolo ai uitat să le faci?
Nu am uitat. Le-am făcut și la Londra, dar acolo a fost altceva…

Cât de mult te-a marcat eșecul de la Jocurile Olimpice de la Londra?
Nu am crezut vreodată că pot să sufăr atât de mult din cauza unui eșec la scrimă. A durat ceva vreme până am putut să trec peste acea dezamăgire. Ne-am pus singure presiune, ne-am încărcat prea mult înainte de concurs. Vorbeam în fiecare seară înainte de concurs despre Coreea de Sud ca și cum ea era favorita numărul unu și noi favorita numărul opt. A fost o dramă din punctul meu de vedere, dar sunt gata să o iau de la început.

Care este obiectivul tău în acest moment?
Îmi doresc foarte mult să trag foarte bine cu echipa și să obținem calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Iar odată ajunsă acolo, e posibil orice.

PALMARESUL SIMONEI GHERMAN
Campionate Mondiale:
Aur cu echipa la Paris (2010)
Aur cu echipa la Catania (2011)
Campionate Europene:
Aur cu echipa la Kiev (2008)
Aur cu echipa la Plovdiv (2009)
Aur cu echipa la Sheffield (2011)
Aur la individual la Legnano (2012)
Argint cu echipa la Legnano (2012)