Mihai Covaliu: „Am deschis drumul României spre medalii la Rio! Ne revedem peste 100 de zile!”

  by    0   0

Scrima românească a reușit la mijlocul acestei săptămâni un prim rezultat deosebit de important în 2016. După trei ani de pauză, echipa de sabie masculin a României a revenit pe podium la o ediție de Campionat Mondial. Dacă în 2013, la Budapesta, am cucerit medalia de argint, în 2016, la Rio de Janeiro, elevii lui Mihai Covaliu au câștigat medalia de bronz. Și acum, ca și atunci, componența echipei a fost aceiași: Tiberiu Dolniceanu (CS Dinamo), Alin Badea (CSA Steaua), Iulian Teodosiu (CS Dinamo) și Ciprian Gălățanu (CS Dinamo).
Joi, 28 aprilie, la mai puțin de 24 de ore de la superbul succes al sabrerilor români, antrenorul echipei de sabie al României, dar și președintele Federației Române de Scrimă, Mihai Covaliu, a acordat un amplu interviu pentru site-ul oficial www.frscrima.ro.

Cum a fost drumul până în Brazilia?
Am călătorit în condiții excelente și ajuns la Rio după un drum lung și obositor.

Cum v-a întâmpinat Rio de Janeiro în această perioadă a anului?
Am avut parte de o vreme superbă, iar Rio arată extraordinar. E un oraș fascinant, chiar dacă nu am reușit să vedem foarte mult din el.

Ce puteți să ne spuneți despre condițiile găsite acolo. E gata Rio pentru Olimpiadă?
Condițiile de cazare și de masă au fost foarte bune. De asemenea, în ceea ce privește transportul pot să spun că organizarea a fost în regulă. În schimb, brazilienii mai au de lucru la organizarea în sala de competiții. Dar sunt sigur că până la startul Jocurilor Olimpice totul va fi foarte bine pus la punct.

Haideți să vorbim acum despre primul duel din concurs, de luni, împotriva Chinei.

Luni, în prima zi am învins China, pe care am analizat-o atent într-un studiu video. Au fost ceva emoții, dar am tras la siguranță și am reușit să ne impunem cu 45-36. Peste două zile, pe tabloul de 8, ne aștepta Italia, campioana mondială în exercițiu la acea oră.

Meciul cu Italia a fost foarte strâns (45-43). Unde s-a făcut diferența?

Am studiat video fiecare adversar pe care urma să-l întâlnim la acest Campionat Mondial. Știam că va fi foarte greu cu Italia, dar nu imposibil. Ca valoare, Italia este peste România. Să nu uităm că în clasamentul Cupei Mondiale de sabie, Occhiuzzi ocupă locul 13, Curatoli e pe 17, iar Samele ocupă poziția 42. În echipa noastră, Dolniceanu se află pe locul 4, Badea este pe 33, Teodosiu ocupă poziția 57, iar Gălățanu este pe 78. Dar, cu o foarte mare concentrare, ambiție și cu multă muncă, am reușit să trecem de Italia. Chiar dacă am fost conduși din releul 3 și până înainte de ultimul schimb, am reușit să revenim decisiv. La 35-40, Tiberiu Dolniceanu a făcut un asalt incredibil cu Samele, scor 10-3, și a pecetluit calificarea României în semifinale.

Cum a fost duelul cu Rusia?
Rusia ne-a predat o lecție de sabie. Ne-am înclinat cu respect în fața Rusiei și apoi ne-am adunat forțele pentru a învinge Iranul în finala mică. În ultimul meci, cu Iran, băieții au tras bine, cu siguranță, și au reușit să câștige medaliile de bronz.

Ce reprezintă pentru România acest succes al echipei de sabie de la Rio?
Pot să spun că am deschis drumul României pentru medalii, aici, la Rio. Ne revedem peste 100 de zile și sper ca țara noastră să cucerească cât mai multe medalii la Jocurile Olimpice.

Parcursul României la concursul din Brazilia a fost următorul:
Tabloul de 16 – 45-36 cu China;
Tabloul de 8 – 45-43 cu Italia;
Semifinale – 25-45 cu Rusia;
Finala mică – 45-35 cu Iran.
Medaliile de aur au fost cucerite de către Rusia, care a învins în finala mare naționala Ungariei, scor 45-38.
Au participat 20 de formații.
FOTO: FIE și Florin GHEORGHE
PARTENER OFICIAL AL FEDERAȚIEI ROMÂNE DE SCRIMĂ ÎN 2016:
logo_RODOTEX_rgb_trans

Această prezentare necesită JavaScript.


Related Posts

Se fac înscrieri pentru Campionatul Național de scrimă pentru veterani de la Craiova, ediția 2017!

Asociația Română de Scrimă Veterani organizează în data de 2 septembrie 2017, la Craiova, o nouă ediție a Campionatului Național de scrimă pentru veterani. Concursul va avea loc la Sala de scrimă a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, cu începere de la ora 9:30, la trei categorii de vârstă: categoria I (40-49 de ani), […]

READ MORE →

Șapte scrimeri vor reprezenta România la Universiada de vară de la Taipei!

România va participa cu o delegație de 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi, la cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară, care se va desfășura la Taipei (Taiwan), între 19 și 30 august, iar gimnasta Larisa Iordache va fi purtătoarea de drapel la ceremonia de deschidere. Delegația României va pleca joi, 17 […]

READ MORE →

FIER ȘI AUR! Federația Română de Scrimă aniversează un an de la medalia de aur cucerită de echipa de spadă feminin la Jocurile Olimpice de la Rio!

Acum un an scrima românească și sportul din țara noastră trăiau clipe de glorie la Jocurile Olimpice de la Rio (Brazilia). Noaptea de 11 spre 12 august 2016 va rămâne scrisă cu litere de AUR în istoria scrimei românești. Început pe 11 august și încheiat noaptea târziu, pe 12 august, concursul de spadă feminin echipe a […]

READ MORE →

Antrenorul Ioan Popa a încetat din viață!

Familia scrimei românești devine pe zi ce trece tot mai săracă. Joi, 3 august 2017, Federația Română de Scrimă anunță cu regret trecerea în neființă a antrenorului de spadă Ioan Popa (64 de ani). Fost spadasin la CSA Steaua, club pentru care a câștigat de trei ori campionatul național (1976, 1977 și 1979), Ioan Popa […]

READ MORE →

„La Mulți Ani”, Mihai Popa!

Antrenorul de spadă de la CSA Steaua, Mihai Popa, își serbează luni, 31 iulie 2017, ziua de naștere. Fost campion european și medaliat au argint și bronz cu echipa de spadă a României, Mihai Popa a câștigat Campionatul Mondial Universitar de la București, în 1981. Multiplu campion balcanic, de 23 de ori campion național și […]

READ MORE →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top