Iulian Teodosiu, a șasea speranță a FR Scrimă pe 2014: “Medalia de argint de la Mondiale a venit prea repede pentru mine!”

  by    0   1

Pentru prima dată în istoria sa, Federaţia Română de Scrimă a stabilit, la finalul unui an, cele mai bune speranţe pentru viitorul apropiat. Amalia Tătăra (spadă), Maria Boldor (floretă), Alexandra Predescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie), Adrian Dabija (spadă) şi Tudor D. Cucu (sabie) au fost nominalizaţi la speranţele lui 2014 în urma rezultatelor excelente obţinute în 2013.
După ce i-a prezentat pe Alexandra Predescu, Amalia Tătăran, Adrian Dabija, Tudor D. Cucu și Maria Boldor, site-ul www.frscrima.ro vă propune să îl cunoaștem pe Iulian Teodosiu (19 ani).

Cum ai ajuns să practici scrima?
Într-o bună zi a venit la școala din Slobozia un profesor de scrimă și ne-a întrebat cine vrea să practice acest sport. Eram în clasa a doua când am intrat pentru prima dată într-o sală de scrimă. Mama a vrut inițial să mă trimită la atletism, pentru că ea practicase acest sport, dar până la urmă a respectat alegerea mea.

Cine au fost cei care ți-au îndrumat primii pași în acest sport?
Antrenorii de sabie Marin Mihăiță și Marius Pușcașu au fost cei care mi-au dat primele lecții de scrimă.

Îți mai aduci aminte care a fost cel dintâi concurs la care ai participat?
A fost o competiție foarte mică…Parcă se numea Cupa Ialomiței.

Când ai ajuns la lotul olimpic de sabie al României?
În vara lui 2012, pe când aveam 18 ani neîmpliniți, domnul Mihai Covaliu m-a convocat la un cantonament în Poiana Brașov. Era înaintea Campionatelor Europene din 2012. Am fost foarte fericit, dar mi-a trecut repede. La început am pierdut aproape toate asalturile, iar după meciurile cu Zalomir, care mă bătea măr, plângeam mereu. Dar Zalomir a venit la mine de fiecare dată și mi-a spus să am răbdare, să învăț, pentru că așa se întâmplă la început.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o ai de la un concurs de sabie?
Nu e greu deloc să spun că a fost în vara lui 2013, când am luat medalia de argint cu echipa de sabie la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta. A fost ceva unic. Am trăit niște momente incredibile. În acele momente, pe planșe, nu apuci să gândești foarte mult. Faci totul cu o intensitate fantastică, cu multă emoție.

Ce ai simțit în momentul în care ai urcat pe podium alături de ceilalți băieți?
Nu știam la ce să mă gândesc. Am savurat fiecare clipă. A fost ceva rapid și intens. Eram foarte fericit, dar abia din acel moment a început greul cu adevărat pentru mine. Cred că am luat prea devreme această medalie, din punctul meu de vedere. Dar voi face totul pentru mă ridica în continuare la nivelul așteptărilor.

Cum l-ai caracteriza pe antrenorul Mihai Covaliu?
Este un om foarte calculate, organizat, care știe forte bine ce are de făcut în fiecare clipă. Mereu vine cu câte ceva nou la antrenamente. E dur când trebuie să fie dur și e maleabil când trebuie să fie maleabil. Știe să se impună în fața sportivilor.

Dar pe Tiberiu Dolniceanu?
Este cel mai bun sabrer din lume. Știe perfect ce are de făcut pe planșă, are drumul lui și nu-l interesează ce fac și ce spun cei din jurul lui. Este un coleg de excepție. Vine mereu cu sfaturi pentru cei ca mine, mai tineri.

Care sunt pasiunile tale?
Îmi place foarte mult istoria, dar nu am timp cât mi-aș dori ca să citesc. Apoi îmi place mult să mă plimb și să mă dau cu rolele.

Care este visul tău ca sportiv?
Vreau să ajung la Jocurile Olimpice. Cred că o participare la un asemenea eveniment te împlinește ca sportiv. Iar odată ajuns acolo trebuie să faci totul pentru a lua o medalie.


Related Posts

CS Riposta a câștigat Campionatul Național de sabie pentru speranțe de la Râșnov, ediția 2017, în proba feminină pe echipe

Federația Română de Scrimă a organizat de joi și până duminică, în perioada 12-15 octombrie, ediția 2017 a Campionatului Național de sabie pentru speranțe. Concursul a avut loc la sala de sport a Școlii Generale Nr. 3 din Râșnov, la feminin și masculin, individual și pe echipe. Duminică, 15 octombrie 2017, de la ora 9:00 […]

READ MORE →

România – locul 10 la etapa de Cupă Mondială de juniori de la Riga, în proba masculină pe echipe

Riga, capitala Letoniei, a găzduit sâmbătă și duminică, 14 și 15 octombrie 2017, a doua etapă de Cupă Mondială la spadă juniori masculin din sezonul 2017-2018. Concursul s-a desfășurat la individual și pe echipe, iar la start s-au prezentat 240 de sportivi. România a fost reprezentată în Letonia de patru sportivi: Adam Macska (CSM Satu […]

READ MORE →

România – locul 7 la etapa de Cupă Mondială de juniori de la Laupheim, în proba de spadă feminin echipe

Orașul german Laupheim a găzduit sâmbătă și duminică, 14 și 15 octombrie 2017, a doua etapă de Cupă Mondială la spadă juniori feminin din sezonul 2017-2018. Concursul s-a desfășurat la individual și pe echipe, iar la start s-au prezentat 196 de sportive. România a fost reprezentată pe planșele din Germania de patru sportive: Bianca Benea […]

READ MORE →

ACS Balestra1 a câștigat Campionatul Național de floretă speranțe de la București, ediția 2017, în proba masculină pe echipe

Federația Română de Scrimă a organizat de joi și până duminică, în perioada 12-15 octombrie, ediția 2017 a Campionatului Național de floretă pentru speranțe. Concursul a avut loc la Sala de Scrimă „Ana Pascu” (Floreasca) din București, la feminin și masculin, individual și pe echipe. Duminică, 15 octombrie 2017, de la ora 9:00 a avut […]

READ MORE →

Teodora Șofran (CS Satu Mare) – locul 45 la etapa din Circuitul European de floretă cadeți de la Manchester

Orașul englez Manchester a găzduit sâmbătă, 14 octombrie 2017, prima etapă din sezonul 2017-2018 a Circuitului European de floretă pentru cadeți. Întrecerea a avut loc doar la individual, la feminin și masculin, iar la start s-au prezentat 264 de sportivi din 30 de țări. România a fost reprezentată la Manchester de o singură sportivă. Este […]

READ MORE →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top