Interviu cu Maria Pongracz: “Îmi doresc ca numele Pongracz să nu dispară vreodată”

  by    0   2

Sâmbătă, 29 martie, la Târgu Mureș a avut loc cea de-a cincea ediție a Memorialului “Pongracz Antal” la spadă, o competiție organizată în memoria fostului mare campion al României, care a decedat pe 18 martie 2008, exact în ziua în care a împlinit 60 de ani. Prezentă la memorial, Maria Pongracz, cea care i-a fost alături lui Antal aproape 40 de ani, a avut amabilitatea de a acorda un interviu pentru site-ul oficial al Federației Române de Scrimă.

A cui a fost ideea înființării Memorialului “Pongracz Antal” la spadă?
A tuturor celor care l-au cunoscut și l-au iubit pe Pongracz Antal. Memorialul a luat ființă în 2010, cu sprijinul Asociației Doctor Pongracz, o organizație non-profit care are ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din scrimă, dar și din cadrul Universității de Medicină și Farmacie.

Sunteți mulțumită de nivelul la care a ajuns competiția?
Da. E o satisfacție foarte mare să văd că la Memorialul “Pongracz Antal” sunt prezenți an de an aproape cei mai buni spadasini din România, dar și sportivi din alte țări. De exemplu, anul acesta un sportiv a venit special de la Londra pentru concursul de la Târgu Mureș.

Care este cea mai frumoasă amintire pe care o aveți legată de cel care ați trăit 39 de ani?
Am foarte multe amintiri…Cel mai dragi îmi sunt clipele în care o sală întreagă îl aplauda pentru tușele pe care le dădea adversarilor. La întrecerile naționale mergeam cu el de cele mai multe ori, stăteam pe bancă, lângă planșă cu pumnii strânși și izbucneam împreună cu spectatorii. Eram foarte mândră de el.

Ca sportiv, mă gândesc că a lipsit destul de mult de acasă. Cum v-ați obișnuit cu acest lucru?
Lipsea mult atunci când trebuia să meargă în cantonamente. În primii ani de căsătorie, Antal era ca un musafir acasă. Nu îi plăceau deloc cantonamentele, dar nu avea încotro. Trebuia să muncească mult pentru că doar așa putea reuși în ceea ce și-a propus. Nu era talentat ca și sportiv, dar muncea extraordinar de mult. Iar tot efortul pe care l-a despus s-a materializat în rezultatele obținute.

Fiul dumneavoastră, Matyas, de ce nu a făcut scrimă la cel mai înalt nivel?
Matyas a făcut scrimă până la vârsta de cadeți. A luat chiar și un loc trei pe țară, dar apoi a ales alt drum. E doctor stomatolog și crede că asta îl reprezintă cel mai bine. A fost alegerea lui, iar eu și cu soțul meu l-am înțeles în momentul în care a optat să părăsească scrima de performanță.

Ce vă așteptați de la următoarele ediții ale Memorialului Pongracz Antal”?
Îmi doresc ca această competiție să atragă în continuare cât mai mulți sportivi de top din România și de peste hotare. Totodată, aș vrea ca numele Pongracz să nu dispară vreodată.

CINE A FOST PONGRACZ ANTAL?

P Antal

Pongracz Antal a fost unul dintre cei mai buni spadasini pe care i-a avut România. Campion mondial de tineret în 1967, Pongracz Antal a participat de trei ori la Jocurile Olimpice unde a obţinut două locuri patru şi o dată a terminat pe poziţia a şasea. A câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua şi are în palmares nenumărate titluri de campion naţionale şi cupe ale României.
Fost medic stomatolog şi reputat profesor de medicină, Pongracz Antal a decedat în 2008, exact în ziua în care a împlinit 60 de ani.


Related Posts

Cupa Federației la spadă de la Satu Mare, ediția 2017, ziua 3: azi are loc proba feminină de cadeți

Timp de patru zile, în perioada 18-21 septembrie 2017, Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare găzduiește Cupa Federației la spadă, la cadeți și juniori, la feminin și masculin. Competiția se desfășoară doar la individual. Miercuri, 20 septembrie 2017, în a treia zi de concurs are loc proba feminină la cadeți. La start, care […]

READ MORE →

Alexandru Oroian (CS Satu Mare) a câștigat Cupa Federației la spadă juniori masculin de la Satu Mare, ediția 2017

Ziua a doua a Cupei Federației la spadă de la Satu Mare a programat marți, 19 septembrie 2017, la Sala de scrimă „Alexandru Csipler” proba masculină pentru juniori. La start s-au prezentat 45 de sportivi, iar în 2017, podiumul a fost dominat de către spadasinii din Satu Mare, care au ocupat trei din cele patru locuri […]

READ MORE →

Cupa Federației la spadă de la Satu Mare, ediția 2017, ziua 2: azi are loc proba masculină de juniori

Timp de patru zile, în perioada 18-21 septembrie 2017, Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare găzduiește Cupa Federației la spadă, la cadeți și juniori, la feminin și masculin. Competiția se desfășoară doar la individual. Marți, 19 septembrie 2017, în a doua zi de concurs are loc proba masculină la juniori. La start, care […]

READ MORE →

Răzvan Crăciun (CS UNEFS) a câștigat Cupa Federației la spadă pentru cadeți de la Satu Mare, ediția 2017

Timp de patru zile, în perioada 18-21 septembrie 2017, Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare găzduiește Cupa Federației la spadă, la cadeți și juniori, la feminin și masculin. Competiția se desfășoară doar la individual, iar luni, 18 septembrie 2017, a avut loc proba masculină la individual. La start s-au prezentat 31 de sportivi, […]

READ MORE →

Cupa Federației la spadă de la Satu Mare, ediția 2017: azi are loc proba masculină de cadeți

Timp de patru zile, în perioada 18-21 septembrie 2017, Sala de scrimă „Alexandru Csipler” din Satu Mare găzduiește Cupa Federației la spadă, la cadeți și juniori, la feminin și masculin. Competiția se desfășoară doar la individual, iar luni, 18 septembrie 2017, are loc proba masculină la cadeți. La start, care se dă la ora 9:00, […]

READ MORE →

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top