Cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară se desfășoară la Taipei (Taiwan), între 19 și 30 august 2017. România este prezentă în Taiwan cu o delegație de 121 de persoane a României, dintre care 91 de sportivi, ei concurând la atletism, haltere, tenis de masă, volei masculin, înot, sărituri în apă, baschet masculin, polo pe apă masculin, gimnastică artistică, scrimă și judo.
Federația Română de Scrimă este reprezentată la Tapei de șapte sportivi, după cum urmează: Amalia Tătăran, Maria Boldor, Mălina Călugăreanu, Mădălin Bucur, George Iancu, Sorin Eftimie și Sergiu Ciornilă.
Antrenori: Ducu Petre și Cosmin Hânceanu.
Duminică, 20 august 2017, au avut loc probele de spadă feminin individual și sabie masculin individual. În proba de sabie masculin au participat 70 de sportivi, iar pentru România au tras Mădălin Bucur, George Iancu, Sorin Eftimie și Sergiu Ciornilă. Cel mai bun rezultat al delegației României a fost obținut de către George Iancu. Legitimat la CSA Steaua, George s-a clasat la final pe locul 30. Ceilalți sabreri români au încheiat proba pe următoarele poziții: Mădălin Bucur – locul 45, Sergiu Ciornilă – locul 47, Mihai Cruțu – locul 48.
După ce au trecut de grupele preliminare, sabrerii români au avut următoarele rezultate pe tabloul de eliminări directe:
TABLOUL DE 64
George Iancu – Chang Chi Hin Cyrus (Hong Kong) 15-9
Mădălin Bucur – Farzad Baher Aresbaran (Iran) 10-15
Sergiu Ciornilă – Jean Philippe Patrice (Franța) 6-15
Mihai Cruțu – Ilya Motorin (Rusia) 9-15.
TABLOUL DE 32
George Iancu – Andras Szatmari (Ungaria) 9-15.
Podiumul probei de sabie masculin individual de la Taipei arată astfel: 1. Andras Szatmari (Ungaria), 2. Enver Yildirim (Turcia), 3. Mohammad Rahbari (Iran) și Mohammad Fotouhi (Iran).
Programul următoarelor probelor de scrimă este:
LUNI, 21 AUGUST
Spadă masculin individual;
Floretă feminin individual;
MARȚI, 22 AUGUST
Floretă masculin individual:
Sabie feminin individual;
MIERCURI, 23 AUGUST
Spadă feminin echipe;
Sabie masculin echipe;
JOI, 24 AUGUST
Spadă masculin echipe;
Floretă feminin echipe;
VINERI, 25 AUGUST
Floretă masculin echipe;
Sabie feminin echipe.
Universiada reprezintă, după Jocurile Olimpice, cel mai mare eveniment sportiv din lume, iar de-a lungul istoriei, România a fost gazda ediției de iarnă a Universiadei din 1951 (Poiana Brașov), dar și a Universiadei de vară în anul 1981 (București). În anul 1953, Bucureștiul a fost orașul organizator al Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților.
Participarea la Universiadă este permisă sportivilor studenți care sunt încadrați la o formă de studiu în instituțiile de învățământ superior (licență, masterat sau doctorat) sau absolvenților din anul 2016, care nu depășesc vârsta de 28 de ani, cu excepția baschetului, care are limita de vârstă maximă de 25 de ani.
România s-a clasat pe locul 29 pe națiuni la Universiada de vară din 2015, de la Gwangju (Coreea de Sud), obținând 1 medalie de aur, 3 de argint și 3 de bronz.
Site-ul www.frscrima.ro vă va ține la curent cu evoluția scrimerilor români la Taipei.