Unul dintre cele mai vechi cluburi private de scrimă din România este ACS Balestra București. Înființat în 2009, Balestra are în prezent aproximativ 50 de copii care învață tainele floretei, iar în week-end-ul 30 mai-1 iunie, clubul bucureștean serbează cinci ani de existență.
Bazele clubului au fost puse de antrenorii Ducu Petre și Florin Gheorghe, care au investit aproximativ 10.000 de euro pentru a putea porni la drum. Cursurile se țin la Sala Floreasca și la sala de scrimă din cadrul Complexului Sportiv Steaua. Taxa lunară pe care un copil trebuie să o plătească pentru a putea face floretă la ACS Balestra este de 150 de lei. Se fac opt antrenamente pe lună, câte două pe săptămână. Dar nu totul se plătește la Balestra. Echipamentul este asigurat de club, iar unii sportivi sunt ajutați și când vine vorba de competiții. “Deplasările la concursuri sunt suportate de către părinți, dar clubul nostru duce și copii care au o situație materială mai puțin bună”, ne-a declarat antrenorul Ducu Petre. Pe lângă Petre Ducu și Florin Gheorghe, la club mai activează tehnicienii Mihai Predescu și Ionuț Gheorghițoaia.

CN Copii 2012  CN Copii 2013

Federația Română de Scrimă sprijină și ea activitatea de la ACS Balestra prin scutirea clubului de la plata chiriei. Lunar, Balestra ar trebui să achite 1.000 de lei, bani care s-ar regăsi taxa percepută copiilor, taxă care nu ar mai fi de doar 150 de lei.
Printre cei mai buni sportivi crescuți de ACS Balestra se numără Cristian Cândescu, Silviu Roșu, Raluca Drăghici, Anca Săveanu, Alex Pârva și Rebeca Cândescu. Fiecare dintre ei au câștiga de mai multe ori campionatele naționale și au urcat pe podium la diferite concursuri internaționale.
Motivația înființării clubului ACS Balestra ne-a oferit-o chiar Ducu Petre: “Mi-am dorit să văd dacă pot antrena și copii (n.r. – Ducu Petre antrenează și la categorii de vârstă mai mari la CSA Steaua) la un nivel ridicat. Sunt fericit de ceea ce am făcut până acum alături de întreg staff-ul și vreau să cred că acești copii vor reprezenta România mulți ani la cel mai înalt nivel”.

Super-competiție aniversară la finalul săptămânii

Sala de scrimă din Complexul Sportiv Ghencea va găzdui în perioada 30 mai – 1 iunie competiția de floretă Cupa Stebal pentru copii, speranțe și cadeți. Organizată de către Federația Română de Scrimă, Clubul Sportiv al Armatei Steaua și ACS Balestra București, Cupa Stebal se va desfășura la șase categorii: începători, copii III (până în 9 ani), copii II (10-11 ani), copii I (12-13 ani), speranțe (12-15 ani) și cadeți (12-16 ani). Taxa de participare este de 25 de lei/sportiv.
Programul celor trei zile de concurs este următorul:
Vineri, 30 mai
ora 9:00 – copii I masculin
ora 11:00 – copii III masculin
ora 13:00 – copii II masculin
ora 15:00 – speranțe masculin
Sâmbătă, 31 mai
ora 9:00 – începători
ora 11:00 – cadeți feminin
ora 14:00 – cadeți masculin
Duminică, 1 iunie
ora 9:00 – copii I feminin
ora 11:00 – copii III feminin
ora 13:00 – copii II feminin
ora 15:00 – speranțe feminin.
Sistemul de concurs:
Copii III (8-9 ani) – tur de grupe (5 tușe) și eliminare directă (8 tușe, 2 reprize a câte trei minute fiecare);
Copii II (10-11 ani) – tur de grupe (5 tușe) și eliminare directă (8 tușe, 2 reprize a câte trei minute fiecare);
Copii I (12-13 ani) – tur de grupe (5 tușe) și eliminare directă (10 tușe, 2 reprize a câte trei minute fiecare);
Speranțe (12-15 ani) – tur de grupe (5 tușe) și eliminare directă (15 tușe, 3 reprize a câte trei minute fiecare);
Cadeți (12-16 ani) – tur de grupe (5 tușe) și eliminare directă (15 tușe, 3 reprize a câte trei minute fiecare).
Sportivii clasați pe locurile 1-8 vor primi diplome, cupe și/sau premii din partea organizatorilor.

Beneficiile practicării scrimei

Practicarea scrimei de către copii aduce următoarele beneficii dezvoltării fizice și psihice ulterioare:
•    Dezvoltare fizică armonioasă
•    Disciplinarea copilului
•    Creșterea puterii de concentrare și implicit obținerea unor rezultate bune la învățătură
•    Dezvoltarea abilităților motrice
•    Învățarea copilului cu luarea unor decizii rapide
În acest fel, copilul va deveni mai rezistent la stresul școlar, mai sociabil, adaptându-se mai ușor mediului, mai rezistent la diverse  afecțiuni prin creșterea imunității.