Președinte de onoare al Federației Române de Scrimă și vicepreședinte al Federației Internaționale de Scrimă, doamna Ana Pascu a făcut o analiză amănunțită a evoluției sportivilor români în sezonul 2013-2014. Într-un interviu acordat site-ului oficial al Federației Române de Scrimă, doamna Ana Pascu a precizat că scrimerii români au avut un an bun, dar Mondialele de la Kazan au scos la suprafață unele probleme care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp pentru a nu pune în pericol calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio (2016).

Cum ați caracteriza sezonul recent încheiat pentru scrima românească?
A fost un sezon bun. Faptul că nu am câștigat medalia de aur, care trebuia să fie a noastră, la Campionatele Mondiale, la spadă fete echipe, nu înseamnă că a fost un sezon rău. A demonstrat că tot ceea ce am făcut a fost bine. Am bătut echipe foarte puternice și am terminat pe locul cinci. Tot așa de bine putea să fim pe locul întâi. Însă ne-am împotmolit în Italia, care nu e o echipă de neglijat și care ne-a pus niște probleme ce trebuie să le rezolvăm. Nu putem să lăsăm lucrurile așa și să ne prefacem că nu e nimic. Este ceva și bine că nu a fost peste un an, când era prea târziu. Cred că lucrurile se vor remedia și vor intra în normalul firesc. Am toată încrederea că fetele își doresc și chiar au un potențial mare.

Ce părere aveți despre evoluția din acest an a echipei masculine de sabie?
Nu trebuie să uităm echipa de sabie, dar valoarea ei nu se apropie de cea a formației de spadă. Progresează și băieții, dar puțin mai lent. Au nevoie de timp pentru a fi an de an pe podium la Mondiale. Avem însă o piesă rară, pe Tiberiu Dolniceanu, pe care ne-am hotărât să o manageriem în așa fel încât să-l și cruțăm, pe de o parte, pentru că el este deja destul de uzat. Are și o scrimă agresivă, de atac, care uzează foarte repede. El a și avut probleme la ambele picioare. Dacă Dolniceanu este 100% apt din punct de vedere fizic, Mihai Covaliu știe cel mai bine ce are de făcut mai departe.

Care sunt părțile bune ale scrimei românești după acest sezon?
Spada fete și sabia băieți sunt pe drumul cel bun. Din păcate, proba de sabie băieți pe echipe nu este în programul Jocurilor Olimpice, dar nu ne-am pierdut speranța de a obține o medalie la individual, prin Tiberiu Dolniceanu. Paralel cu aceste două arme, nu neglijăm tineretul pentru că trebuie să formăm o echipă de floretă feminin care să fie din nou ceea ce a fost. Iar acest lucru nu e ușor deloc. În momentul în care moare o echipă, una complet nouă e foarte greu de făcut.

Dar părțile mai puțin bune?
Aici vreau să mă refer la antrenorii de la cluburi. Deși am făcut o muncă susținută de perfecționare a lor, le-a scăzut un pic entuziasmul. Cei de la cluburi nu au posibilitatea de a ieși din țară așa de des precum cei de la loturile naționale și nu văd ce scrimă se practică. În această situație, tehnicienii trebuie să învețe prin descoperire. Nu au de ales. Tot mai puțini îmbrățișează cariera de antrenor în România, iar acest lucru este un mare pericol pentru sportul de mare performanță. Sunt sigură că așa se întâmplă la toate celelalte sporturi.

Care sunt sportivii care merită aprecieri la finele sezonului?
Tiberiu Dolniceanu, Ana Maria Brânză și chiar Simona Gherman, care și-a revenit aproape complet. Nu trebuie uitați însă nici ceilalți componenți ai echipelor de sabie băieți și spadă fete pentru că și ei au muncit bine în acest sezon.

Care sunt diferențele între Campionatul European și cel Mondial?
Sunt diferențe foarte mari pentru că Asia are echipe foarte puternice. China și Coreea de Sud sunt țări care se bat pentru podium la toate armele. În mod normal, la Mondiale, cel puțin două locuri sunt ocupate de aceste țări. Dar și SUA vine puternic din spate.

De ce sportivi precum Ana Maria Brânză și Tiberiu Dolniceanu au clacat în concursurile pe echipe de la Mondiale?
În primul rând, noi nu avem la fiecare armă o echipă omogenă și foarte valoroasă. E ca la jocul de cărți. Când mergi la două capete e mult mai simplu, tragi mai relaxat pentru că mai există o a doua șansă. Dar, când știi că la un asalt se poate pierde totul, devii foarte crispat. În al doilea rând, nu avem foarte mulți sportivi. Nu avem înlocuitori la același nivel cu scrimerii care sunt deja în echipă. Situația noastră este extrem de dificilă. Trebuie să facem echipele cu foarte multă atenție. Orice asalt pierdut te scoate din concurs.

Ce obiective avem pentru sezonul 2014-2015?
Întotdeauna ne propunem să cucerim medalii. Îl avem pe Tiberiu Dolniceanu la sabie și le avem pe Ana Maria Brânză și pe Simona Gherman la spadă. Cei trei se pot impune în orice concurs, în orice moment.

Ce șanse sunt ca probele pe echipe la floretă feminin și sabie masculine să fie prezente la Jocurile Olimpice de la Rio (2016)?
Sunt foarte multe voci în lume care vor cele două probe la Rio, dar, din păcate, e exclusă această posibilitate. Poate în 2020, la Tokyo, să avem toate probele la toate armele.