Ana Maria Brânză: “A fost un sezon sub așteptări. De acum încolo vreau doar să mă bucur de scrimă!”

  by    1   0

Ana Maria Brânză a încheiat sezonul competițional de spadă pe locul cinci în clasamentul Cupei Mondiale și nu a reușit să cucerească vreo medalie la individual la Campionatul European sau la Campionatul Mondial. Ana e conștientă că 2014 nu a fost un sezon bun, dar promite că lucrurile vor sta altfel în viitorul apropiat.

S-a încheiat încă un sezon competițional. Cum l-ai caracteriza?
Personal, consider că a fost un sezon sub așteptări, având în vedere că la începutul anului mă aflam pe poziția întâi în clasamentul mondial, iar în momentul de față ocup poziția cu numărul cinci. Dacă ar fi să privesc partea bună, aceasta ar fi că echipa a rămas pe poziția numărul trei în clasamentul mondial și asta înseamnă că ne-am îndeplinit obiectivul.

Care sunt plusurile și minusurile acestui sezon?
Plusuri nu prea reușesc să găsesc. Minusurile în schimb sunt destule: faptul că nu am reușit sa urc pe podium la Campionatul European și Campionatul Mondial în proba individual; am obținut doar două medalii la etapele de Cupă Mondială și mai ales, faptul că nu m-am regăsit pe planșă și am fost învinsă de cele mai multe ori de adversare mai slab cotate decât mine.

Ți-ai dorit foarte mult o medalie la individual, dar ai terminat pe locul 9. Ce te-a împiedicat să-ți îndeplinești obiectivul?
Ca și la alte competiții, am întâlnit în acea faza a concursului (n.r. – tabloul de 16) o sportivă care nu avea nimic de pierdut și care a riscat totul în asaltul decisiv. Deși am început bine meciul conducând cu 5-2 în prima repriză, în partea secundă sportiva din Estonia (n.r. – Irina Embrich) a reușit să mă surprindă, iar eu nu am fost în stare să-mi păstrez avantajul până la final.

De ce crezi că echipa feminină de spadă nu a urcat pe podium la Mondiale?
Am greșit tactic, iar italiencele nu au riscat cum o făcuseră cu o lună înainte, când le-am învins la Campionatul European de la Strasbourg. Ne-am mobilizat foarte bine pentru meciul cu Germania, dar cu Italia niciuna dintre noi nu a fost în stare să facă diferența. În următoarele întâlniri, cu China și USA, ne-am revenit, dar acestea nu mai contau pentru medalie. Din punctul meu de vedere, locul cinci obținut cu echipa la Kazan este rezultatul corect!

Care au fost diferențele între Europene și Mondiale?
Faptul că între cele două competiții majore nu a existat decât o perioadă scurtă, de o lună și jumătate poate fi un motiv, dar având în vedere faptul că toată lumea a beneficiat de aceleași condiții, nu pot spune că noi am fost defavorizate. La Campionatul European ne-am simțit foarte bine toate și asta s-a văzut și pe planșă, pentru că ne-a ieșit absolut tot. Pe de altă parte, la Campionatul Mondial a trebuit să muncim pentru fiecare tușă.

Ce ar trebui schimbat pentru a avea un sezon mai bun?
După această pauză vom vedea ce trebuie schimbat. Am avut un sezon 2013 extraordinar și un 2014 dezamăgitor, dar am beneficiat de aceleași condiții. Probabil, uneori trebuie să mai și cobori pentru a putea urca din nou. Și, pe de-o parte, mă bucur că această cădere a avut loc acum, pentru că încă mai avem timp să lucrăm în vederea calificării la Jocurile Olimpice de la Rio.

Ce îți propui pentru sezonul 2014-2015?
Următorul sezon pornește la drum destul de repede, la începutul lunii octombrie, așadar nu avem prea mult timp la dispoziție. Nu vreau să mă încarc gândindu-mă la rezultate. Vreau doar să mă bucur de scrimă!


Related Posts

Se fac înscrieri pentru Campionatul Național de scrimă pentru veterani de la Craiova, ediția 2017!

Asociația Română de Scrimă Veterani organizează în data de 2 septembrie 2017, la Craiova, o nouă ediție a Campionatului Național de scrimă pentru veterani. Concursul va avea loc la Sala de scrimă a Liceului cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, cu începere de la ora 9:30, la trei categorii de vârstă: categoria I (40-49 de ani), […]

READ MORE →

Șapte scrimeri vor reprezenta România la Universiada de vară de la Taipei!

România va participa cu o delegație de 121 de persoane, dintre care 91 de sportivi, la cea de-a 29-a ediție a Universiadei de vară, care se va desfășura la Taipei (Taiwan), între 19 și 30 august, iar gimnasta Larisa Iordache va fi purtătoarea de drapel la ceremonia de deschidere. Delegația României va pleca joi, 17 […]

READ MORE →

FIER ȘI AUR! Federația Română de Scrimă aniversează un an de la medalia de aur cucerită de echipa de spadă feminin la Jocurile Olimpice de la Rio!

Acum un an scrima românească și sportul din țara noastră trăiau clipe de glorie la Jocurile Olimpice de la Rio (Brazilia). Noaptea de 11 spre 12 august 2016 va rămâne scrisă cu litere de AUR în istoria scrimei românești. Început pe 11 august și încheiat noaptea târziu, pe 12 august, concursul de spadă feminin echipe a […]

READ MORE →

Antrenorul Ioan Popa a încetat din viață!

Familia scrimei românești devine pe zi ce trece tot mai săracă. Joi, 3 august 2017, Federația Română de Scrimă anunță cu regret trecerea în neființă a antrenorului de spadă Ioan Popa (64 de ani). Fost spadasin la CSA Steaua, club pentru care a câștigat de trei ori campionatul național (1976, 1977 și 1979), Ioan Popa […]

READ MORE →

„La Mulți Ani”, Mihai Popa!

Antrenorul de spadă de la CSA Steaua, Mihai Popa, își serbează luni, 31 iulie 2017, ziua de naștere. Fost campion european și medaliat au argint și bronz cu echipa de spadă a României, Mihai Popa a câștigat Campionatul Mondial Universitar de la București, în 1981. Multiplu campion balcanic, de 23 de ori campion național și […]

READ MORE →

One thought on “Ana Maria Brânză: “A fost un sezon sub așteptări. De acum încolo vreau doar să mă bucur de scrimă!”

  1. […] “Consider că a fost un sezon sub aşteptări, având în vedere că la începutul anului mă aflam pe poziţia întâi în clasamentul mondial, iar în momentul de faţă ocup poziţia cu numărul cinci. Dacă ar fi să privesc partea bună, aceasta ar fi că echipa a rămas pe poziţia numărul trei în clasamentul mondial şi asta înseamnă că ne-am îndeplinit obiectivul. Plusuri nu prea reuşesc să găsesc. Minusurile în schimb sunt destule: faptul că nu am reuşit sa urc pe podium la Campionatul European şi Campionatul Mondial în proba individual; am obţinut doar două medalii la etapele de Cupă Mondială şi mai ales, faptul că nu m-am regăsit pe planşă şi am fost învinsă de cele mai multe ori de adversare mai slab cotate decât mine”, spune Ana Maria într-un interviu publicat pe http://www.frscrima.ro […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to Top